Menu
BVO logo

50-plussers arbeidsfit en duurzaam inzetbaar

Onze speciale 50+ workshops aan medewerkers van IBK Groep 

IBK Groep levert en onderhoudt producten en installaties voor koudetechniek, airconditioning en luchtbehandeling. Een groot deel van de medewerkers is ouder dan 50. Algemeen directeur Jan-Willem Voshol: "In ons werk staat de mens centraal, of dit nu onze medewerker, de klant of de aandeelhouder is. In ons P&O-beleid geven wij hier invulling aan door onze mensen blijvend te boeien, zodat zij hun werk met energie en enthousiasme blijven doen. Bewust nadenken over je persoonlijke ontwikkeling hoort daar bij." Samen met het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) gaven wij 50+ workshops.

Onze opdracht

In de installatiebranche is er sprake van behoorlijke vergrijzing. Ook blijkt het lastig jong personeel aan te trekken. Om de installatiebranche draaiende te houden, zijn 50-plussers dus hard nodig. Aangezien deze medewerkers ook nog eens een schat aan ervaring hebben, zijn zij waardevol voor een bedrijf. IBK Groep merkt dat veel van hun 50-plus medewerkers de neiging hebben problemen die zij tijdens hun werk tegenkomen volledig af te wentelen op de organisatie. Ook nemen zij nog te weinig verantwoordelijkheid voor hun eigen welzijn, terwijl dat in deze tijd steeds meer van ze wordt verwacht.

Hoe kun je medewerkers van 50 jaar en ouder het beste ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling, zodat ze hun werk met energie, plezier en met een gevoel van zingeving blijven doen? En hoe kunnen medewerkers zelf op een creatieve manier oplossingen bedenken voor de problemen die zij tijdens hun werk tegenkomen?

Onze oplossing

Samen met OTIB gaven wij speciale 50+ workshops aan de medewerkers van IBK Groep. Met deze workshop wil OTIB de oudere, ervaren werknemers ondersteunen in hun groei, vitaliteit en ontwikkeling. Het is namelijk belangrijk voor de technische installatiebranche dat hun vakmanschap behouden blijft en wordt benut. De workshop richt zich vooral op duurzame inzetbaarheid en het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van 50-plussers. Waar kies jij voor na je vijftigste? ‘Verzuren’ of mentaal verder groeien?

Tijdens de workshop inventariseerden de deelnemers samen manieren om lichamelijk en mentaal energiek te blijven. Ook gingen ze aan de slag met kaartjes met uitspraken en vooroordelen over 50-plussers. Welke uitspraken en vooroordelen zijn waar en welke niet? Tot slot maakte iedereen een persoonlijk plan, met daarin antwoord op vragen als: wat ik wil bereiken, welke competenties helpen daarbij en welke competenties wil ik verder ontwikkelen? Een aantal van deze plannen is plenair besproken, waarbij de deelnemers elkaar weer op ideeën konden brengen.

En wat is het resultaat? 

Hoewel veel 50-plussers en enkele MT-leden vooraf afwachtend of zelfs negatief stonden tegenover de workshop, hebben de meeste deelnemers het als positief ervaren. Vooral omdat er echt aandacht was voor hen als persoon en voor de vraagstukken waarmee zij in hun werk worstelden.

  • Gesprek op gang brengen

IBK Groep heeft dankzij de workshop in ieder geval haar belangrijkste doel bereikt: het gesprek tussen 50-plussers en leidinggevenden is op gang gekomen en daardoor voelt de 50-plusser zich gehoord. In een persoonlijk gesprek en in jaargesprekken komen medewerkers en hun leidinggevenden terug op de thema's uit de workshop en het persoonlijk plan. In deze gesprekken komen vragen over persoonlijke ontwikkeling en toekomstplannen aan de orde. Een ander resultaat van de workshop is dat verantwoordelijkheden meer worden gedeeld. Zo is van enkele medewerkers het soort werk en de werktijd of -duur in goed overleg aangepast.

  • Rust en energie

Monteur Theo Blom heeft naar eigen zeggen nog dagelijks profijt van de workshop. “Ik heb vooral geleerd wat mijn cirkel van invloed is. Invloed om problemen zelf op te lossen of deze terug te leggen bij kantoor. In de praktijk betekent dit vaak actief en goed in gesprek gaan met collega’s en leidinggevenden. Weten wat je invloedssfeer is - en waar deze eindigt - geeft je veel rust en energie. Deze energie gebruik ik graag om gezond en met plezier te blijven werken.”

  • Permante levensles

Voshol raadt alle bedrijven binnen en buiten de technische installatiebranche aan om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan en hierbij vooral te denken in mogelijkheden. “Elke verandering begint bij bewustwording. Deelnemen aan de workshop 50+ kan hiervoor een eerste aanzet zijn.” Ook Theo Blom raadt 50-plussers aan om de workshop te volgen. “Het geeft je een permanente levensles, een rode draad voor je leven. En daarmee ook voor je werk!”

Meer weten over hoe je het beste uit mensen kunt halen?

Lees dan Perform, het nieuwe magazine van Boertien Vergouwen Overduin. Boordevol interviews, achtergrondverhalen en actualiteiten. Een must voor iedereen die bezig is met persoonlijke ontwikkeling.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant