Menu
BVO logo

Trainer Pieter Zandee: “Leer de kunst van het luisteren en vragen stellen”

Bij Boertien Vergouwen Overduin werken we samen met inspirerende trainers. Zo ook Pieter Zandee. Pieter is al ruim 23 jaar trainer, coach en inspirator voor verschillende van onze trainingen op het gebied van coaching, persoonlijke effectiviteit, communicatie en train de trainer.  

Wanneer klikt het wel of niet tussen jou en iemand anders? Het klinkt als een eenvoudige vraag, maar deze is niet zomaar te beantwoorden. Pieter vindt het boeiend hoe dit soort processen in onze communicatie verlopen: “Je kunt het niet uit boekjes leren: je moet het doen! Je beïnvloedt iemand anders én wordt tegelijkertijd door die ander beïnvloed. Bijvoorbeeld door oprechte interesse te tonen en je te verplaatsen in de ander.” Dat principe staat dan ook centraal in Pieters trainingen.   

Liefdevolle confrontatie om in je persoonlijke kracht te komen 

Als trainer begeleidt Pieter deelnemers om in hun persoonlijke kracht te komen én te blijven. Dat heeft veel voordelen voor henzelf, maar ook voor de organisatie waar ze werken. Daarbij biedt hij een gereedschapskist met veel verschillende tools. Een van die tools is het Schakelmodel. Dat bestaat uit vier niveaus van schakelen: op inhoud, procedure, relatie en emotie. “Wanneer zeg je bijvoorbeeld hardop wat je denkt en wanneer doe je dit absoluut niet? En wat is het effect op je gesprekspartner als je dat wel of niet doet? Ik laat de werking van het schakelmodel zien, maar ook van andere tools. Met alle plus- en pijnpunten die daarbij horen. Deelnemers bepalen zelf of en wanneer zij de tools inzetten. In een veilige leeromgeving die ik samen met de deelnemers creëer, kunnen ze ermee oefenen. En ik confronteer ze ‘liefdevol’ met een juiste balans van caring en daring, met humor, diepgang en reflectie.”  

De oen en de koe 

Op de vraag of Pieter een leuk ezelsbruggetje wil delen die hij vaak in trainingen gebruikt, reageert hij lachend: “Jazeker, ik heb het vaak over de OEN en de KOE. Wees een OEN naar anderen toe: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. En vraag jezelf daarbij af: communiceer ik om te reageren, of communiceer ik om de ander te begrijpen? Als je iedereens voorgeschiedenis zou kennen, zou je nooit meer oordelen. Maar die kennen we niet, dus moet je vragen stellen. Wil je anderen overtuigen? Dan is het vaak zinvol om de KOE te hanteren: Kaken Op Elkaar en luister naar wat de ander te zeggen heeft. Als jij oprecht luistert naar een ander, luistert diegene vaak ook naar jou.  

Wil je meer leren over de kunst van het luisteren en vragen stellen? Dan raadt Pieter je het boek ‘Socrates op sneakers’ van Elke Wiss aan. “Het is een vrolijk boek waarin Elke je de kunst van het vragen leert aan de hand van Socrates en andere bekende filosofen. Zo leer je gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. En dan kom je er waarschijnlijk achter dat je met veel mensen een klik kunt hebben.” 

Veel trainingen volgen 

Het is Pieters vak om anderen iets te leren, maar tijdens zijn trainersloopbaan doet hij zelf ook veel wijsheid op. “Ik volg veel trainingen. Dat doe ik met veel plezier, lol en lef. Zelfs nu nog, op mijn 65e.  De driejarige opleiding Professionele Communicatie bij Phoenix Opleidingen vormt daarbij de basis.”  

En er is nog een training waar Pieter veel van heeft geleerd: Deep Democracy level 2 en 3. “Dat is een zienswijze en een methode die interacties in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Zo kom je niet tot een compromis, maar tot een werkelijke consensus. Zonder te polderen, maar door conflicten aan te gaan, op te lossen en er niet omheen te lopen! Dat is spannend, confronterend, maar o zo leerzaam.” 

Nieuwsgierig naar de trainingen van Pieter? 

Onze vaste trainers geven vooral incompany- en maatwerktrainingen. Ben je benieuwd hoe wij deze trainingen aanpakken? Bekijk deze informatiepagina of neem contact op met onze adviseurs via info@bvo.nl of 035 – 2 050 634.   

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant