Menu
BVO logo

Trainer Jan Verburgt: “Als je niet kunt kiezen, krijg je het voor je kiezen”

Bij Boertien Vergouwen Overduin bundelen we onze krachten met bevlogen trainers, zoals Jan Verburgt. Jan werkt al meer dan 16 jaar als trainer en adviseur voor verschillende trainingen op het gebied van weerbaarheid, klantgerichtheid en met pensioen gaan. 

“Als je niet kunt kiezen, krijg je het voor je kiezen.” Een tegeltjeswijsheid die Jan vaak deelt in zijn trainingen. Misschien herken je wel dat het lastig is om grenzen aan te geven. Maar als je dat niet doet, voel je je vaak erg vervelend na afloop. Jan legt uit: “Bijvoorbeeld wanneer collega’s altijd naar jou toekomen met de vraag of je iets voor hen kan oppakken. Als je niet voor jezelf durft te kiezen en geen nee zegt, dan word je overladen met werk. Dan blijf je het druk houden: je krijgt het voor je kiezen. En op een gegeven moment val je om. Daarom moet je soms echt voor jezelf kiezen.” Jan behandelt in zijn trainingen daarom vaak het belang van je eigen grenzen aangeven. 

Niet alles pikken 

Tegenwoordig krijgen kinderen op school les in weerbaarheid. “Ho, stop, hou op” zijn bekende woorden voor hen. “Veel volwassenen hebben dat niet geleerd. Mensen vinden het heel moeilijk om hun grenzen aan te geven. Daarom leer ik mijn cursisten dat ze ertoe doen en dat ze niet alles moeten pikken.” Zo heeft Jan ooit een weerbaarheidstraining gegeven bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. “Deze medewerkers hebben veel met agressie te maken. Veel mensen zijn ontevreden met hun toeslagen. Ik leer deze medewerkers hoe ze op een nette manier hun grenzen aangeven aan boze klanten en hoe ze een situatie kunnen de-escaleren.” 

Gelukkig terugkijken 

De training Perspectief op Pensioen is van een heel andere orde. In deze training bereidt Jan mensen die binnen 2 jaar met pensioen gaan voor op deze nieuwe levensfase. “In oktober 2023 ga ik zelf met pensioen, dus ik voel me erg verbonden met de training en de doelgroep. Ik vind het een erg belangrijk onderwerp. Als je afscheid van iets neemt, dan kijk je veel gelukkiger terug op die periode. Dat is wetenschappelijk bewezen. Een afscheidsmoment op je werk is daarom heel belangrijk. Dan zie je dat je gewaardeerd bent en heb je een moment om anderen te bedanken. In de coronatijd zijn veel mensen met stille trom vertrokken en uit onderzoek blijkt dat ze dat niet prettig vonden.” 

Het zwarte gat voorkomen 

Verder komen ook onderwerpen als je gezondheid en vitaliteit, financiën en je sociale netwerk aan bod in de training Perspectief op Pensioen. Welke plannen wil je maken voor de toekomst en hoe ga je je vrije tijd invullen? “In het begin voelt je pensioen als vakantie, maar daarna kan je in een zwart gat vallen. Daar zit je dan… Als je van tevoren goed nadenkt over deze volgende levensfase, ga je voorbereid op pensioen.” Jan heeft daar zelf ook veel over nagedacht en heeft besloten zijn werk nog niet helemaal los te laten: “Ik blijf als freelancer trainingen geven. Het is nog steeds zó leuk om mensen inzichten te geven waarmee ze een nieuwe stap willen zetten en durven te zetten”, vertelt hij opgewekt. 

Altijd blijven leren 

Jan is iedere dag bezig om anderen iets te leren. Maar zelf leert hij ook iedere dag. Onder andere via YouTube. “Over elk onderwerp is op YouTube wel iets te vinden. Als ik bijvoorbeeld een training geef over omgaan met agressie, dan luister ik onderweg in de auto bijvoorbeeld naar een TED Talk. Zo krijg ik iedere rit nieuwe inzichten die input vormen voor mijn training. Ik luister ook regelmatig een stuk uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. Het boek komt uit 1989, maar er zit veel wijsheid in die nog steeds past bij deze tijd. De principes van Covey komen in veel van mijn trainingen terug. In een agressietraining leg ik bijvoorbeeld uit: “Een klant gaat pas naar jou luisteren als jij eerst naar de klant luistert””.  

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder