Menu
BVO logo

Trainer Hans Spiegelaar: “Voer een gesprek met je lezer”

Bij Boertien Vergouwen Overduin werken we samen met inspirerende trainers. Zo ook Hans Spiegelaar. Hans is al ruim 25 jaar trainer, coach en adviseur voor verschillende van onze mondelinge en schriftelijke communicatietrainingen. 

Alle bedrijven en organisaties hebben profijt van medewerkers die zich goed verbinden met hun klanten. De klant bepaalt immers of een gesprek, e-mail of presentatie succesvol is. Vanuit deze invalshoek werkt Hans met zijn deelnemers. “Sommige mensen zeggen dat teksten eenrichtingsverkeer zijn. Daar ben ik het niet mee eens. De lezer bepaalt of de schrijver duidelijk is. Dus als schrijver moet je net doen alsof je een gesprek voert met de lezer.” 

Gestructureerd kletsen 

Daarom begint hij zijn schriftelijke trainingen altijd vanuit bewustzijn. Deelnemers kijken naar zelfgeschreven teksten en kruipen in de lezersrol. “Ik confronteer mensen met hun eigen vak, zodat ze inzien waar ze kunnen groeien. Daardoor staan ze open om te leren.” 

Een oefening die Hans daarvoor inzet is gestructureerd kletsen: deelnemers interviewen elkaar over de reden waarom ze meedoen aan de training. Het is een mooie oefening in doelgericht schrijven. “Eerst denken de cursisten na over het doel van de tekst: welke vragen moet ik stellen zodat het voor de andere cursisten en de trainer duidelijk is waarom de deelnemer hier vandaag zit? Vervolgens bepalen ze de structuur; in welke volgorde vertel ik het verhaal? En daarna gaan ze schrijven. Het is een gezellige én functionele manier om de training te starten. Ik vind het belangrijk dat cursisten op een ontspannen manier leren. In een relaxte sfeer krijgen ze een introductie in doelgericht schrijven.”  

Klare taal in de rechtbank 

Je boodschap op een toegankelijke manier brengen naar het algemene publiek is niet altijd even eenvoudig. Hans vindt het een leuke uitdaging, vooral om inhoudelijk specialisten hierin te trainen. “Ik adviseer binnen rechtbanken om uitspraken effectiever en efficiënter te schrijven. We leren focus aan te brengen door de opdracht op te helderen. Dus ook hier: eerst nadenken over wat je wilt vertellen en het dan pas opschrijven. Juristen schrijven makkelijker en de lezers snappen de uitspraken beter. Rechtbankmedewerkers willen klare taal schrijven. Dat leren ze door mijn trainingen in de praktijk te brengen.” 

Binnen de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie is namelijk veel werkdruk. Makkelijker en sneller schrijven is daarom erg prettig, maar juristen moeten ook veel complexe teksten lezen. “Om die werkdruk te verkleinen, geef ik al meer dan twintig jaar trainingen snellezen. In die training leer je hoe je je hersenen en ogen traint om effectiever te werken, waardoor lezen minder tijd kost.” 

Geïnspireerd door de adem 

Het is Hans’ vak om anderen iets te leren, maar zelf leert hij ook graag. “Ik raak geïnspireerd door de wetenschap, politiek, economie, schrijvers, kunstenaars… Én door deelnemers aan mijn trainingen. Bij een training presentatietechnieken presenteerde iemand laatst over ademhalingstechnieken. Dat vond ik erg interessant, dus daar heb ik een boek over besteld. Veel mensen die deelnemen aan mijn presentatietrainingen hebben weinig zelfvertrouwen of zelfs plankenkoorts. Daaraan kun je veel doen vanuit het lichaam: bijvoorbeeld door te staan met een juiste houding, of door je ademhaling te gebruiken. Die kennis zet ik in om deelnemers te leren zelfverzekerder te presenteren.” 

Nieuwsgierig naar de trainingen van Hans? 

Onze vaste trainers geven vooral incompany- en maatwerktrainingen. Ben je benieuwd hoe wij deze trainingen aanpakken? Bekijk deze informatiepagina of neem contact op met onze adviseurs via info@bvo.nl of 035 – 2 050 634. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant