Trainer Charlotte Rutten: “Ik gebruik mezelf als instrument om de ander te laten leren”

Er werken veel inspirerende trainers bij Boertien Vergouwen Overduin, waaronder Charlotte Rutten. Charlotte is al ruim 27 jaar trainer, adviseur, coach en opleider bij BVO. Haar expertise is het opleiden van andere trainers, coaches en adviseurs. 

Een levend leermiddel 

Samen sparren en leren over het trainersvak is wat Charlotte heel graag doet. Het ontwikkelen van haar vakgenoten heeft daarbij haar focus. “Ik heb het mooiste vak ter wereld. Het opleiden van vakgenoten is een feestje. Ik gebruik mezelf als instrument om de ander te laten leren. Daarbij geef ik cursisten een kijkje in mijn keuken en vorm ik een spiegel. Tijdens een Train de Trainer-opleiding vraag ik bijvoorbeeld: ‘Waarom denk je dat ik de oefening op deze manier geïntroduceerd heb? Wat is daarvan het effect?’ Ik leg uit wat ik doe, demonstreer dat en vervolgens reflecteren we gezamenlijk. Ik ben daarbij een levend leermiddel. Het gaat er niet om of ik het goed of fout doe. Het gaat juíst niet over perfectie. Het gaat over het leren en reflecteren op jouw gedrag.” 

Sommige cursisten en coachees van Charlotte beoefenen van origine een ander beroep dan coach of trainer. Anderen zijn wel fulltime trainer of coach. “Op wat voor manier mensen ook met het trainers-, adviseurs- of coachvak bezig zijn, we ontdekken samen wat ze nodig hebben. Als adviseur denk ik mee over de precieze vraag en doelstelling van een training of coachingstraject. En dat brengen we samen in de praktijk. Zo behalen we het gewenste resultaat. Met plezier, want plezier en leren gaan wat mij betreft samen”, vertelt Charlotte enthousiast.  

Wees jezelf 

Authenticiteit vindt Charlotte een interessant thema: hoe blijf je jezelf en ontwikkel je je tegelijkertijd tot een effectieve trainer, adviseur of coach? “Loesje heeft daarover een aansprekende quote: 'Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’. Dus: hoe kan je, vanuit jezelf zijn, het beste uit jezelf halen om met plezier én resultaat te werken en te leven? Met andere woorden: leren met behoud van wie je bent. Dan voelt het niet alsof je trucjes toepast, maar pak je dingen aan op een manier die bij jou past. Zo ben je effectiever en efficiënter als trainer, adviseur of coach.” 

Een leven lang leren 

Het is Charlottes vak om anderen iets te leren. Maar ook zijzelf leert elke dag. “Ik leer van elke training en coaching die ik geef, maar ook van het dagelijks leven. Ik heb een passie voor de mens en het vak. En ik houd van leren. Vandaar dat ik zo blij ben met de focus van Boertien Vergouwen Overduin op een leven lang leren.” 

Van wie leert Charlotte graag? “Ik houd van diversiteit. Er is geen boek of film die ik het allerbeste vind. Ik houd van googelen, lezen, kijken, deelnemen aan opleidingen en sparren met anderen.” Toch zijn er drie boeken die Charlotte wil benoemen. Ten eerste het boek ‘Breindidactiek’ van Gerjanne Dirksen. “Dit boek deelt een interessante visie op leren en hoe je kennis van het brein benut in het bouwen en geven van trainingen. Want het brein is maakbaar en als trainer kan je deelnemers helpen meer uit hun maakbare brein te halen en met meer plezier te leren.” 

Het tweede boek dat Charlotte aanraadt is ‘Coachen met een leeg hoofd’ van Nicolette Kat. “Dit is een goed basisboek over coachen. Echt een toptitel in tijden waarin veel mensen het lastig vinden om ‘hun hoofd te legen’. En juist als coach is een leeg hoofd een belangrijk instrument om er voor je coachee te zijn.” 

Ten slotte het boek ‘Online trainen’ van Karin de Galan. “In coronatijd heb ik veel online trainingen gegeven. Dat is een andere manier van trainen, maar ook dat deed ik met plezier. Ik heb veel geleerd door zelf te ervaren en door erover te googelen, maar ook door boeken te lezen. Dit is er één van.” 

Nieuwsgierig naar Charlottes trainingen? 

Onze vaste trainers geven vooral incompany- en maatwerktrainingen. Ben je benieuwd hoe wij deze trainingen aanpakken? Bekijk deze informatiepagina of neem contact op met onze adviseurs via info@bvo.nl of 035 – 2 050 634. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 11 September, 2023, 12:18

Daphine Jacobs over vrouwelijk leiderschap: “Laat je niet gek maken”

Vrouwelijk leiderschap is vandaag de dag een groot onderwerp van gesprek. Er zijn steeds meer vrouwen in een leiderschapspositie. Reden voor Boertien Vergouwen Overduin om een training aan te bieden in Leiderschap door Vrouwen. Ook omdat een vrouwelijke leidinggevende zijn niet altijd zonder slag of stoot gaat. Dit merkt ook Daphine (Fien) Jacobs, managing director bij YoungCapital NEXT: het detacheringslabel van YoungCapital voor jonge IT- en finance-professionals. Vanaf 1 oktober komt daar een nieuwe richting bij: Public, specifiek voor gemeenten.

Lees verder