Je herkent het vast wel: tijdens je training beveelt de docent of spreker je een boek aan dat je zeker moet lezen als je meer over het onderwerp wil weten. Leuk! Je voegt hem toe aan je literatuurlijst om hem later te gaan lezen… net als de andere 30 boeken waar je nog niet aan toegekomen bent. Hoe vind je de tijd om je te verdiepen in een managementboek als het leven zo druk is?
De kennis die je opdoet uit boeken, is altijd na te vertellen. Zo vertel jij vast ook wel eens aan een ander wat je in dat ene boek hebt gelezen en wat de leerpunten waren. Op deze manier werkt het gloednieuwe concept BVO Lunch Learners ook: terwijl je je lunch eet, presenteert een (ervarings)deskundige in een bepaald vakgebied in een uurtje tijd de inhoud van een bekend managementboek. Dit gebeurt fysiek of online. Zo doe je alsnog de learnings op uit dat boek, zonder daar waardevolle tijd voor op te hoeven offeren.
We snappen het als dit concept tot nu toe klinkt als een doodnormale boekbespreking. Echter is er gebruikgemaakt van bekende theorieën om de lezing van BVO Lunch Learners zó te structureren, dat jij het allermeeste uit de sessie haalt. BVO Lunch Learners maakt namelijk gebruik van spatial en meaningful learning. Zo maakt BVO Lunch Learners het verschil!
Spatial learning gaat uit van de manier waarop mensen leren van de omgeving waarin ze zich bevinden. Een voorbeeld is dat je naar een nieuwe baan de eerste drie keer je navigatie nodig hebt, maar daarna niet meer, omdat je aan de hand van een bepaald tankstation weet dat je de afslag daarna moet hebben. In het geval van BVO Lunch Learners komt dit vooral neer op visueel leren van theoretische modellen. Je associeert de verschillende elementen van het model met elkaar omdat het model als geheel in je hoofd zit. De verbanden tussen die elementen blijven zo beter hangen. Zo kun je bijvoorbeeld ook volgordes en stappen beter onthouden.
Meaningful learning gaat ervan uit dat je nieuwe kennis beter onthoudt als deze een koppeling heeft met je bestaande kennis. Dat is een associatief proces waarvoor (praktijk)voorbeelden de basis vormen. En als dat goed gaat, kunnen sommige associaties je hele leven lang bij je terugkomen als je iets ervaart dat te maken heeft met dat voorbeeld. Zo kan het goed zijn dat je morgen naar je werk rijdt zonder navigatie en ineens denkt: “oh ja, daar heb ik gisteren over gelezen in die blog.” Dat is ook waarom succesvolle storytellers zo veel herkenbare voorbeelden gebruiken in hun verhalen. BVO Lunch Learners doet dit ook, maar dan ook nog gekoppeld aan de werkpraktijk van deelnemers én aan een gevolgde training.
Bij BVO hebben we nagedacht hoe we zoveel mogelijk aansluiting kunnen vinden bij onze trainingen. Aangezien onze overkoepelende thema’s persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap zijn, hebben we voor elk thema één boek gekozen dat hier het beste op aansluit. Zo kun je een lezing van BVO Lunch Learners perfect aansluiten op een training om het geleerde nóg beter in de praktijk te brengen en (vanuit meaningful learning) meer aanknopingspunten te vinden om de stof beter te onthouden. Leren was nog nooit zo efficiënt!
Ben je benieuwd wat BVO Lunch Learners voor jou kan betekenen en welke boeken we aanbieden? Bekijk dan deze pagina. En wil je advies over welk boek het beste past bij jouw vraag of hoe je BVO Lunch Learners kunt combineren met een training? Neem dan contact met ons op.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.