Menu
BVO logo

Zelfverzekerd presenteren? Dat doe je zó

1. Oefening baart kunst

Een open deur misschien, maar we kunt hem niet vaak genoeg herhalen: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. En het mooie is, hoe vaker je iets doet, hoe meer ruimte je uiteindelijk creëert voor eigenheid en spontaniteit. De weg naar een zelfverzekerde manier van presenteren begint bij het hebben van routine. Hoe vaker je iets doet, hoe zekerder en natuurlijker je daar uiteindelijk staat. Oefenen, oefenen, oefenen dus. Maar hoe oefen je goed?
Oké, je kunt natuurlijk je best doen om je tekst uit je hoofd te leren. Het is zeker fijn is om de zinnen die je gaat uitspreken paraat te hebben, maar met presenteren heeft het weinig te maken. Veel belangrijker is het om te oefenen met je intonatie, je timing en hoe je in de ruimte staat of zit. Dat is waar het straks namelijk ook op aankomt. Train as you fight dus.

2. Ga voor de dialoog

Natuurlijk, jij bent de spreker, dus mensen luisteren naar jouw verhaal. Maar pas op dat je geen monoloog gaat houden. Niets is namelijk saaier dan iemand die in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk informatie over het publiek probeert uit te storten. Ga in plaats daarvan de dialoog aan met de mensen in de zaal. Kijk ze aan, loop zo nu en dan eens naar iemand toe.
Het allerbelangrijkste in deze impliciete dialoog zijn je ogen. Met je ogen geef je iedereen een beetje persoonlijke aandacht en kom je zelfverzekerd over. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drie seconden oogcontact niet vreemd is. Bij langer dan vijf seconden beginnen de meeste mensen zich vaak ongemakkelijk te voelen.

3.  Wees eigen

Ga je over het podium lopen, al dan niet met een microfoon in de hand, of blijf je achter de spreekstoel staan? Gebruik je persoonlijke anekdotes, of houd je het algemeen? En hoe zit het met humor? Hoeveel grapjes kun je je tijdens je presentatie permitteren? Op zulke vragen is niet echt een antwoord te geven. Hoe jij daar uiteindelijk staat, is namelijk aan jou.
Afhankelijk van jouw persoonlijkheid en hoe je op anderen overkomt, kun je kiezen voor een bepaalde stijl van presenteren. Daarbij geldt eigenlijk maar één regel: wees eigen.
Ter inspiratie kun je best naar andere sprekers kijken, maar neem niet zomaar de presentatiestijl van een ander over. Dat gaat namelijk ten koste van je authenticiteit en dat merkt je publiek meteen. Gevolg: je komt dan meteen minder zelfverzekerd over.

Meer halen uit je presentatievaardigheden?

Dat kan met onze training Zelfverzekerd Presenteren. Bekijk de training en schrijf je meteen in. Zo haal je eruit wat erin zit.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder