Menu
BVO logo

De ijskoude trainingen van Rob Bartels

Rob Bartels is trainer, trainingsacteur en gecertificeerd instructeur van de Wim Hof Methode. Dat laatste betekent dat hij ijsbaden inzet tijdens trainingen. We zijn gefascineerd door Rob. Daarom spraken we met hem over deze “perfecte manier om meer inzicht te krijgen in je primaire reactie op stressvolle gebeurtenissen en hoe je die reactie ombuigt in mentale en fysieke kracht”.

Van agent tot trainingsacteur tot trainer

Als kind wilde Rob niets liever dan acteur worden, maar het liep anders. Robs vader overleed toen hij nog jong was. Zijn moeder kon de zorg voor haar zoons niet aan, waardoor Rob via een kindertehuis in een pleeggezin terechtkwam. Na de middelbare school droomde hij nog steeds van acteren, maar zijn pleegouders zagen liever dat hij een ‘echt’ vak zou leren.
 
 “Voor ik het wist zat ik op de politieacademie en daarna heb ik acht jaar als agent in Den Haag gewerkt”, vertelt Rob. “Ik maakte veel spannende dingen mee, maar voelde me toch geen echte agent. Ik besloot mijn droom alsnog waar te maken. Ik liet me omscholen tot acteur en ging aan het werk in tv-producties, het theater en als trainingsacteur, onder andere op het gebied van omgaan met agressie en geweld. Voor dat laatste kwam mijn kennis en expertise als agent goed van pas. Ook ontdekte ik al snel dat de rol van trainingsacteur bij me past. Zo kon ik namelijk als acteur bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en groei van anderen.”
 
Zijn werk als trainer liet Rob inzien dat mensen onder invloed van spanning en stress minder goed in staat zijn om zich het geleerde echt eigen te maken, laat staan om het ook toe te passen. “Samen met een vriend ben ik me gaan verdiepen in de manieren waarop mensen hun eigen spanning kunnen (h)erkennen, voelen en beïnvloeden”, vertelt Rob. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van trainingsbureau ECOS: Effectief Communiceren Onder Spanning. Daar bleef het niet bij, want Rob is inmiddels gecertificeerd instructeur van de Wim Hof (‘The Iceman’) Methode.

Overlevingsreactie

Robs fascinatie voor de manier waarop het lichaam omgaat met extreme kou werd getriggerd in 2015. Hij deed tijdens zijn voorbereidingen voor de Zevenheuvelenloop mee aan een wetenschappelijk onderzoek van het Radboudumc, de ‘Cool Challenge’.
 
“Deelnemers moesten een maand lang minimaal dertig seconden en maximaal twee minuten koud douchen, om het effect daarvan op het lichaam te onderzoeken. Na een maand koud douchen voelde ik me erg goed. Ik was vrolijk, actief en ging harder lopen zonder daar intensiever voor te trainen. Ik vond dat fascinerend”, aldus Rob.
 
Twee maanden later viel er een uitnodiging van Wim Hof op de mat: of Rob wilde meedoen aan een wereldrecordpoging ijsbadzitten. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik had verwacht dat het peanuts zou zijn, maar ik schrok wel even toen ik mijn hand voor het eerst in het ijsbad deed. Die intense kou triggert een overlevingsreactie van je lichaam. Deze fight-or-flight response zorgt er meestal voor dat je je hand direct uit het ijsbad haalt. Wim Hof zag het gebeuren en verzekerde me dat ik later lachend uit het ijsbad zou stappen. Hij had gelijk”, zegt Rob.

K-k-k-k-k-koud hè?

Hoe zit dat precies? Ademhaling, meditatie en blootstelling aan kou zijn de drie pijlers van de Wim Hof Methode. Door een goede ademhaling maak je bewust contact met je hart, je autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem. Dit helpt je bij het controleren van je lichaam in extreme omstandigheden. Ook heeft het een positieve invloed op je bloedcirculatie. Ademhalings- en meditatieoefeningen bereiden het lichaam voor op de confrontatie met kou.
“Het doel is niet zozeer dat je twee minuten in een ijsbad kunt blijven zitten, maar het gaat meer om de manier waarop je omgaat met jouw eigen primaire reactie op deze stressvolle gebeurtenis”, vertelt Rob. “Een ijsbad is onverbiddelijk, omdat je er niet aan kunt ontsnappen. Het houdt jezelf een strenge, maar rechtvaardige spiegel voor en dat maakt het een mooi coachingsinstrument. Vechten, vluchten of verstarren zijn mogelijke reacties op (levensbedreigende) spanningsvolle situaties, maar dit overlevingsmechanisme maakt doorgaans geen onderscheid tussen onplezierig en levensbedreigend. Dit maakt dat veel mensen onvoldoende leren hoe ze zich comfortabel kunnen voelen in oncomfortabele situaties. Eigenlijk houden ze zichzelf daardoor tegen, terwijl ze zoveel fysieke en mentale kracht hebben. Ze moeten alleen wel zelf de stappen durven zetten om dat potentieel te benutten. Daar ondersteun ik ze graag bij”, aldus Rob.

Hier en nu

Ook de natuur is een belangrijke inspiratiebron voor Rob. “Tijdens mijn trainingen neem ik mensen graag mee naar het bos, waar ik ze bijvoorbeeld uit een diepe kuil met mul zand laat klauteren. De eerste reactie van de meeste mensen als ze die kuil zien? Dat kan ik niet! Onzin, iedereen kan het. Ik laat ze met deze oefening ervaren dat ze letterlijk in staat zijn om uit een dal te kruipen door hun fysieke en mentale kracht te gebruiken.” Rob maakt ook graag foto’s in de natuur. Hij deelt ze regelmatig via social media, vergezeld van zelfgeschreven poëzie. “Met mijn foto’s en overpeinzingen wil ik mensen bewuster maken van de schoonheid en de kwetsbaarheid van het leven om ons heen. Ik vind het belangrijk dat we meer stilstaan bij het hier en nu. De rest komt later wel.”

Benieuwd naar meer?

Vraag dan onze Perform aan of blader er eens online doorheen. In elke editie van dit kleurrijke magazine vind je volop artikelen over hoe bijzonder training en ontwikkeling kan zijn. Veel leesplezier alvast!

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder