De Denktank

De Denktank

Inleiding

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn mensen meer initiatief nemen, assertiever handelen, ondernemerschap of eigenaarschap laten zien of meer verantwoordelijkheid nemen? We komen steeds meer organisaties tegen die op zoek zijn naar een antwoord op dit soort vragen. Vaak wordt de oplossing gezocht in een training, waarin deelnemers een van deze vaardigheden gaan leren. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk… want, wat is dat eigenlijk ‘eigenaarschap’? Of hoe ziet ondernemend gedrag er binnen uw organisatie uit? Elke organisatie kent haar eigen cultuur en heeft een eigen identiteit. Ook de context verschilt flink in de dienstverlening of het product dat centraal staat en daarmee het ‘soort’ mens dat er werkt. Het zijn dan ook thema’s die in elke organisatie anders ingevuld moeten worden. En wie weet beter hoe u dat voor elkaar kunt krijgen dan uw eigen medewerkers?

Boertien Vergouwen Overduin helpt u graag in uw antwoord op zo’n vraagstuk uit uw organisatie. Wij benutten daarbij de denkkracht van uw eigen organisatie en stimuleren medewerkers om in een speciaal ontwikkelde dag de best mogelijke ideeën te genereren. U selecteert zelf hiervoor een geschikte groep medewerkers, bijvoorbeeld High Potentials, teamleiders of een ondersteunende afdeling in zijn geheel. Deze mensen kennen uw organisatie, de cultuur en werkwijze en de dagelijkse problemen van de werkvloer. Zij weten daarom als geen ander wat er nodig is voor een effectieve verandering in uw organisatie. En nog een ander voordeel van deze aanpak: er is vanzelf meer draagvlak voor een eventuele verandering/verbetering in uw organisatie, omdat de deelnemende medewerkers als ambassadeur fungeren.

Resultaat

Na afloop van de Denktank:

 • Heeft u meerdere, innovatieve adviezen voor de oplossing van een relevant vraagstuk binnen uw organisatie of afdeling;
 • Zijn de communicatie- en presentatievaardigheden van deelnemers vergroot;
 • Is creativiteit van de deelnemers vergroot en kunnen deelnemers out-of-the-box denken;
 • Nemen deelnemers meer initiatief om problemen binnen de organisatie of afdeling op te lossen.
 

Onderliggende leerthema’s: creativiteit, samenwerken, communicatie, presentatie, assertiviteit, overtuigen en beïnvloeden.

Werkwijze

Samen met u selecteren we een relevant vraagstuk, zodat de denktank volledig aan kan sluiten bij de behoeftes van uw organisatie. Wij faciliteren de dag en zorgen voor interessante en spannende werkvormen, zodat de medewerkers de gehele denktank volop worden ondersteund in hun denkproces en de energie hoog blijft. Boertien Vergouwen Overduin heeft bewezen effectieve denktanks georganiseerd die variërend 8 tot 24 (!) uur aaneengesloten duren.
 
Tijdens de dag doorlopen deelnemers vele uitdagende en activerende werkvormen en worden de medewerkers optimaal gestimuleerd in hun creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ze worden uitgedaagd om buiten de bestaande kaders te denken en met innovatieve oplossingen te komen, die uw organisatie helpen de volgende stap te zetten. Daarnaast zullen de medewerkers ondersteund worden in hun ontwikkeling op gebied van samenwerken, communicatie, presentatie, overtuigen en beïnvloeden. Verschillende energizers en verrassingselementen maken deze dag energiek, leerzaam en onvergetelijk!

Aanpak

In de Denktank doorlopen deelnemers de vier fasen van creativiteit (verkennen, divergeren, convergeren, realiseren) om zo tot een innovatieve oplossing te komen voor uw vraagstuk. Hierbij analyseren de deelnemers het probleem, brainstormen ze over mogelijke oplossingen en brengen ze advies uit aan een representatieve jury uit uw organisatie in de vorm van een pitch. De dag is sterk resultaatgericht doordat onze trainers de deelnemers stimuleren tot oplossingen te komen waar u als organisatie echt iets mee kunt.
 
Wij maken de denktank volledig op maat voor uw organisatie. Dit betekent dat we de onderwerpen en werkvormen laten aansluiten bij uw vraagstuk en bij de mensen die er mee aan de slag gaan. Wij hebben een zeer breed portefeuille aan werkvormen voor de denktank en zullen in afstemming met u een selectie hierin maken. Hieronder volgen enkele voorbeelden van mogelijke onderdelen uit de denktank:

 • energieke energizer die het ijs breekt en die er voor zorgt dat deelnemers elkaar (beter) leren kennen;
 • teams samenstellen aan de hand van een spel;
 • veldonderzoek doen aan de hand van een opdrachtenlijst;
 • convergeren en divergeren a.d.h.v. leerzame spellen;
 • workshops over het overbrengen van jouw boodschap, pitchen of helder communiceren;
 • resultaten omzetten naar een aantrekkelijke (film)pitch;
 • werkvormen waarbij het creativiteitsproces, assertiviteit, communicatie en samenwerking wordt gestimuleerd;
 • en een hoop verassende en onverwachte elementen.
 

Kortom, wij bieden u een zeer interessante en vernieuwende dag, waarbij u verstelt zult staan van het resultaat van de denkkracht binnen uw eigen organisatie!

Aantal deelnemers

16 tot 60 deelnemers per groep.