Training Gespreksvaardigheden

MBO(+) werk- en denkniveau

Inhoud training

Goede gesprekvaardigheden zijn belangrijk, zowel in de interne als externe communicatie. En in verschillende situaties, denk bijvoorbeeld aan één-op-één-gesprekken, of vergaderingen. Belangrijke gespreksvaardigheden zijn onder andere de eigen regie nemen, transparant zijn in communicatie en gedrag, in kunnen leven in de gesprekspartner, samenwerken, verbinding zoeken, effectief en efficiënt kunnen werken.
 
In deze tweedaagse training gespreksvaardigheden krijgt u meer inzicht in verschillende communicatie(stijlen) en uw eigen voorkeursstijl. U leert wat het effect is van deze stijlen op anderen en leert verschillende gespreksvaardigheden inzetten om gewenste doelen en resultaten te bereiken. Zo leert u actief en objectief luisteren naar uw gesprekspartner om misverstanden te voorkomen.
 
In onder andere rollenspellen gaat u aan de slag met het stellen van de juiste vragen om relevante informatie boven water te krijgen. Door te schakelen tussen verschillende niveaus van communicatie, ontdekt u hoe u uw communicatie effectief laat aansluiten op uw gesprekspartner. U behaalt uw gespreksdoelen hierdoor eenvoudiger.

Leerdoelen

Na deze training kunt/heeft u:

  • Inzicht in de impact van (non-)verbale communicatie en ruis in gesprekken.
  • De eigen aannames en gedachtes in communicatie herkennen.
  • Inzicht in de eigen voorkeursstijl.
  • Vooraf het doel en het gewenste resultaat van een gesprek bepalen.
  • De eigen boodschap helder overbrengen en de boodschap van de gesprekspartner effectief ontvangen.
  • Met focus luisteren en samenvatten en de juiste vragen stellen om meer informatie boven water te krijgen in een gesprek.
  • Balans brengen in de aandacht voor inhoud, proces, relatie en gevoel.
  • Feedbacktechnieken inzetten.
  • Verschillende communicatiestijlen en de invloed daarvan op gesprekken herkennen.
  • Bewust kiezen en variëren in zijn gespreksaanpak om het gewenste doel te bereiken.

Doelgroep

Ondersteunende medewerkers met minimaal MBO-werk- en denkniveau, indicatief tot en met schaal 8. Er is ook een training voor medewerkers met minimaal HBO werk- en denkniveau.
De leerdoelen van beide trainingen zijn gelijk. De (uitvoer van de) oefeningen en wijze van instructie door trainer verschillen.

Praktische informatie

Uiterlijk drie weken voor start van de training ontvangt u toegang tot onze online leeromgeving. Hier leest u onder andere meer over de inhoud van de training en ziet u wie uw trainer en mededeelnemers zijn. De trainingsdagen duren van 09:00 – 17:00 uur. Voor de training vult u een intakeformulier in zodat de trainer inzicht heeft in uw startsituatie. Tevens maakt u een aantal voorbereidingsopdrachten voor start van de training. Het maximale aantal deelnemers per groep is 12.

Data en locaties

De volgende data en locaties staan momenteel gepland. We plannen doorlopend nieuwe groepen en data, zeker als groepen het maximale deelnemersaantal bereiken. Zit uw voorkeursdatum vol? Houd dan de planning in de gaten.

Klassikale lessen worden tot nader orde omgezet naar les met docent op afstand.

Start Mei – Utrecht
Trainingsdag 1: maandag 25 mei 2020
Trainingsdag 2: maandag 8 juni 2020

Start November – Den Haag
Trainingsdag 1: woensdag 4 november 2020
Trainingsdag 1: woensdag 18 november 2020
 
Prijs per deelnemer
€ 242 inclusief accommodatie en lunch. Vrijgesteld van btw. 

Inschrijven