Menu
BVO logo

Hoe zorg jij ervoor dat mensen meebewegen met verandering?

Mensen zijn gewoontedieren, dat is algemeen bekend. Ze houden graag vast aan vertrouwde zaken en bekende patronen en laten zich niet zomaar veranderen. Hoe krijg je ze dan toch in beweging? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je de beoogde verandering moet zien te koppelen aan waar mensen sowieso al in geloven. Positief prikkelen dus. Zo motiveer je de nieuwe manier van werken vanuit bestaande dromen en overtuigingen. Weet je daar ook nog eens de noodzaak van de verandering aan de koppelen, dan ervaren mensen eerder een persoonlijk belang bij de verandering. Ze zijn dan eerder bereid met je mee te gaan.
 

Positief prikkelen werkt

1. Houd het bij de feiten
Vertel mensen duidelijk waarom verandering nodig is, maar verlies je daarbij niet in allerlei gevoeligheden. Houd het bij de feiten. Dat neemt niet weg dat je wel rekening kunt houden met de emoties van de mensen die de verandering moeten gaan dragen.

2. Weet wat er leeft
Mensen die geconfronteerd worden met verandering doorlopen in de regel vier fasen: ontkenning, weerstand, zelfonderzoek en verbinding. Probeer in elke fase de communicatie aan te gaan, waarbij luisteren belangrijker is dan praten.

3. Zorg voor verbinding
Mensen in verbinding hebben hart voor de veranderende zaak. Ze begrijpen het, voelen zich bekwaam om het gedrag te tonen dat daarbij hoort en nemen daar verantwoordelijkheid voor. Een kick-off is een goed begin, maar zorg ook voor andere teambuilding momenten.

4. Ga voor slim leren
Geen verandering zonder nieuwe kennis en vaardigheden. Bied mensen trainingen aan die inspelen op wat ze al weten en op hoe hun hersenen werken. Ga dus voor slim leren. Zo wordt leren een positieve ervaring en bereik je een duurzaam leereffect.

5. Stimuleer een leven lang leren
Leren houdt niet op na de training. Stimuleer een leven lang leren. Investeer zo veel mogelijk in ontwikkeling en reflectie op het functioneren.

6. Moedig eigenaarschap aan
Als je mensen de verantwoordelijkheid geeft voor het uitvoeren van de nodige verandering, zullen ze zich eerder persoonlijk committeren.  

7. Bewaak een open cultuur
Niets is zo dodelijk voor een organisatie in verandering als een angstcultuur, waar mensen bij de koffiemachine heel andere dingen zeggen dan tijdens een overleg. In een gezonde organisatie mogen mensen hardop denken. Bewaak die openheid.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder