Menu
BVO logo

Toe aan strategisch talentmanagement?

3 praktische tips voor HR

Talent is niet voorbehouden aan high potentials. Elke medewerker, jong of oud, heeft talent. Wil je als organisatie succesvol zijn en blijven, dan moet je dat talent optimaal benutten. Dat vraagt om strategisch talentmanagement.

De war on talent, je zou het een trend kunnen noemen. Nu de arbeidsmarkt krap is, is de focus op externe talenten groot. Werkgevers vechten om de krenten uit de pap. Doordat ze daarbij hun blik vooral naar buiten richten, lopen ze het risico om de talenten die ze al in huis hebben uit het oog te verliezen. Logisch dat die dan om zich heen gaan kijken. En ja, voordat je het weet stappen ze op naar de concurrentie.

Investeren in talent

De tijd is rijp voor strategisch talentmanagement. Daarbij moeten werkgevers om te beginnen af van de gedachte dat werknemers alleen maar een kostenpost zijn. Daar kwam je tot voor kort misschien nog mee weg, maar in deze aantrekkende economie niet meer. Integendeel: investeren in de mensen die voor je werken is investeren in de continuïteit van je organisatie. Hoe doe je dat? Met de volgende drie focuspunten kom je al een heel eind.

1. Bepaal je strategie

Wil je dat de talenten in je eigen organisatie zich kunnen ontwikkelen, bepaal dan eerst welke strategie je daarbij volgt. Krijg scherp waartoe je op aarde bent. Welke type bedrijf wil je zijn? Wat betekent dat voor je mensen? Vertaal dat vervolgens naar de kenmerken die je terug wilt zien in je diensten, je producten en het gedrag naar klanten. 

2. Praat met jong én oud

Medewerkers moeten kunnen experimenteren met andere dingen die ze ook leuk vinden of willen ontdekken. Ga daarover het gesprek aan. Jongeren willen zich meestal wel blijven ontwikkelen, ouderen zitten uit loyaliteit vaker vast in hun functie. Maar als je niet investeert in hun ontwikkeling, kunnen ze straks niet meekomen. Dat is een tegenvaller als het toch al moeilijk is om mensen aan te trekken.

3. Daag mensen echt uit

Ga zo’n gesprek met jong en oud niet aan in de traditionele beoordelingscyclus. In een jaar of een half jaar kan zoveel gebeuren. Wat voor zin heeft het om na maanden nog ergens op terug te komen? Start liever een echt gesprek over de talenten en wensen van de medewerker. Daag mensen uit om samen te werken met andere disciplines of teams.

Benieuwd naar meer?

Wil je meer lezen over talentontwikkeling en hoe je dat binnen je organisatie kunt stimuleren. Vraag dan de meest recente editie van Perform aan, ons kleurrijk magazine. Boordevol interviews, columns, achtergrondartikelen en allerlei leuke weetjes rondom ontwikkeling van jonge én oudere talenten.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant