Menu
BVO logo

Mindfulness in de tuin

Mindfulness: je kunt het woord intussen misschien niet meer horen, want zo’n beetje iedereen heeft het erover. Maar ja, dat is niet zonder reden. Mindfulness is terecht een waanzinnig populair fenomeen, omdat het aan de basis ligt van alles wat je doet.

Bij mindfulness draait het eigenlijk allemaal om aandacht trainen. Je leert hoe je in het hier en nu kunt zijn, zonder af te dwalen naar wat je gisteren hebt gedaan of wat je morgen nog te doen staat. Hoe minder verschillende gedachten je toelaat in je hoofd, hoe meer aandacht je kunt hebben voor de eenvoud van het zijn. Wil je het eens proberen? Dan is je vakantie daar een goed moment voor. Zon en zen vormen namelijk een uitstekende combinatie. Je kunt dus prima je aandacht trainen vanuit je tuinstoel. Leg dus je laptop weg, zet je telefoon uit en train je aandacht met de volgende tips:

Tip 1: Pak een adempauze

Pak door de dag heen drie keer een adempauze van drie minuten. Doe dat bijvoorbeeld als je in de tuin (of op je balkon) zit. Het doel is niet zozeer om te ontspannen, maar om te registreren. Waar zit je adem? Gaat hij snel of langzaam? Komen er gedachten of emoties op? Registreer deze en ga weer terug naar je adem.

Tip 2: Focus op het normale

Ben je graag in de tuin bezig? Dan weet je ongetwijfeld dat je gedachten eenvoudig afdwalen naar allerlei andere dingen terwijl je aan het tuinieren bent. Probeer daarom eens je volle aandacht op het tuinieren zelf te richten. Focus daarbij op je zintuigen. Let bijvoorbeeld op de geur van de planten, de structuur van de aarde tussen je vingers en het ritselen van de bladeren. Houd die aandacht zo'n vijf minuten aan.

Tip 3: Ervaar het kleine

Je hebt waarschijnlijk de neiging om je aandacht vooral op grote dingen en gebeurtenissen te richten. Logisch, maar probeer toch ook drie keer per dag dankbaar te zijn voor kleine dingen. Luister terwijl je in de tuin zit naar het gefluit van vogeltjes, kijk hoe insecten van bloem naar bloem vliegen en ruik de geur van deze bloemen. Het focussen op deze kleine dingen is een uitstekende manier om je aandacht te trainen. Wanneer je je volle aandacht op deze dingen richt, is er immers geen plek voor andere dingen die zich buiten het hier en nu afspelen.

Nieuwsgierig naar meer?

Enthousiast geworden en wil je wat intensiever aan de slag met mindfulness? Ga dan voor een van onze trainingen: Mindfulness, Mindfulness (English) en Starten met mindfulness.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant