Menu
BVO logo

Mindful aan het strand

Eindelijk vakantie, even de stekker eruit. Tijd om gelukkig zijn met wat er is, of om te ontdekken hoe je dat doet. Mindfulness kan je daarbij helpen. Juist als je op je strandbedje ligt. Doe je voordeel met onze praktische tips.

Hoe meer, hoe minder

Mindfulness: je kunt het woord intussen misschien niet meer horen, want zo’n beetje iedereen heeft het erover. Maar ja, dat is niet zonder reden. Mindfulness is terecht een waanzinnig populair fenomeen, omdat het aan de basis ligt van alles wat je doet.

Bij mindfulness draait het eigenlijk allemaal om aandacht trainen. Je leert hoe je in het hier en nu kunt zijn, zonder af te dwalen naar wat je gisteren hebt gedaan (dat vreselijke sollicitatiegesprek) of wat je morgen nog te doen staat (die nieuwe klant, belastingaangifte, en o ja, dat etentje met Marieke – dat kan ik toch niet weer afzeggen...). Hoe meer verschillende gedachten je toelaat in je hoofd, hoe minder aandacht je kunt hebben voor de eenvoud van het zijn.

Door aandacht te trainen word je je bewust van hoe je hoofd werkt en hoe dat invloed heeft op je denken, voelen en handelen. Je leert opnieuw naar jezelf kijken, met een open en vriendelijke blik. En je ontdekt hoe je de patronen kunt doorbreken, zodat je verder kunt groeien en daarbij de zelf de controle kunt houden over de keuzes die je maakt.

Zon, zee, zen

Mindfulness is niet alleen verbonden met wie je bent en wat je doet, je kunt het ook altijd en overal oefenen. Vooral tijdens de vakantie. Zon, zee en zen vormen namelijk uitstekende combinatie. Dus laptop weg, telefoon uit, en train je aandacht eens met de volgende tips:

  • Tip 1 Pak een adempauze

Pak door de dag heen drie keer een adempauze van drie minuten. Doe dat bijvoorbeeld op je strandbedje, of als je op een terrasje zit. Het doel is niet zozeer om te ontspannen, maar om te registreren. Waar zit je adem? Gaat hij snel of langzaam? Komen er gedachten of emoties op? Registreer deze en ga weer terug naar je adem.

  • Tip 2 Focus op het normale

Kies een alledaagse activiteit, bijvoorbeeld douchen, eten of lopen, en voer die met volle aandacht uit. Focus daarbij op je zintuigen. Let bij het eten bijvoorbeeld op de spierkracht die nodig is om de hap naar je mond te brengen. Voel het koude metaal van de vork. Hoe smaakt de zalm? Wat is de structuur? Houd die aandacht zo'n vijf minuten aan.

  • Tip 3 Ervaar het kleine

Juist als je op vakantie bent, doe je allerlei nieuwe indrukken op. De ene ervaring is nog overweldigender dan de andere. Logisch, maar probeer toch ook drie keer per dag dankbaar te zijn voor kleine dingen. De geur van net gemaaid gras, de rimpelige handen van dat oude vrouwtje bij de bakker, het steeds veranderende blauw van de zee.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je vóór of ná je vakantie wat intensiever aan de slag met mindfulness? Ga dan voor een van onze trainingen: Mindfulness, Mindfulness (English) en Starten met mindfulness.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant