Menu
BVO logo

Leidinggeven aan teams op afstand

Veel teams werken op dit moment zoveel mogelijk thuis. En ja, dat zullen ze nog wel een tijdje moeten blijven doen. Aansturen op afstand vraagt van jou als leidinggevende andere vaardigheden dan normaal. Waar moet je rekening mee houden? Wij geven je drie handige tips.

1: Bied een luisterend oor

Waarschijnlijk gaan de overleggen over de lopende projecten gewoon door. En de collegiale gesprekken dan? Tja, die schieten er vaak bij in. Maar ze zijn eigenlijk nét zo belangrijk. 

Daarom: kom met je team regelmatig online bij elkaar voor een informeel gesprek. Bijvoorbeeld door de week samen af te trappen of af te sluiten. Dit zijn de perfecte momenten om een luisterend oor te bieden. Vraag bijvoorbeeld hoe het thuiswerken gaat en luister begripvol naar eventuele frustraties. 

Vergeet daarnaast het 1-op-1-contact niet. Zo kom je erachter hoe iemand zich voelt en wat hij of zij vindt van de keuzes van het bedrijf of de communicatie in het team.

2: Zorg voor heldere communicatie

Ook al zijn we min of meer gewend aan thuiswerken, reken maar dat er nog een hoop onzekerheid is bij je medewerkers. Heldere communicatie is extra belangrijk nu. 

Zorg er daarom in ieder geval voor dat je goed bereikbaar bent. Ook als je agenda overloopt met afspraken. Plan dan bijvoorbeeld elke dag een soort spreekuur in, waarin je alleen de telefoon opneemt van jouw teamleden.

Denk ook aan de communicatie in het teamoverleg. Een goede voorbereiding van jou is essentieel voor een heldere structuur van het overleg. Als je het kort en bondig houdt en erop let dat niet steeds dezelfde persoon aan het woord is, dan houd je iedereen gefocust. 

En is er een onderwerp waarover je nog niets concreets kunt zeggen? Wees daar dan eerlijk over. Zeg gewoon dat je het ook nog niet weet. 

3: Heb vertrouwen in je mensen

Veel leidinggevenden vinden het fijn om hun medewerkers te zién werken. En andersom. Door elkaar vaak te zien en te praten over hoe projecten gaan, ontdek je gaandeweg wat je aan elkaar hebt. 

Nu jullie thuiswerken, is die sociale controle voor een deel weggevallen. Als leidinggevende moet je er maar op vertrouwen dat je medewerkers hun werk goed blijven doen. Dat vertrouwen hebben én uitdragen kan lastig zijn. Maar laat ze meer dan ooit weten dat je ze vertrouwt. Want als iéts de afstand kan overbruggen, dan is het wel het vertrouwen van de leidinggevende.

Meer weten?

Wil je meer weten over het virtueel managen van teams? Volg dan onze training Leidinggeven aan Virtuele Teams, klassikaal of online. Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd naar onze andere trainingen rondom hetzelfde onderwerp, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 956 200 of info@bvo.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant