Menu
BVO logo

Hoe krijgen we vitale en bevlogen medewerkers?

Hoe krijgen we vitale en bevlogen medewerkers?

Het valt me al langer op. Mensen reageren kortaf, mailboxen puilen uit. Christine is nu al ruim acht weken ziek en Marieke is net weer met migraine naar huis gegaan; de derde keer deze maand al. De verzuimcijfers van onze afdeling waren altijd behoorlijk laag, maar sinds de zomer zie ik een structurele stijging. En de rek is er nu echt wel uit. Als ik mensen nóg een keer vraag over te werken, jaag ik ze allemaal de Ziektewet in.
 

“Al dat ziekteverzuim. Wat denk je dat dat met de winstgevendheid doet?”

Directeur Duco adviseerde mij goedbedoeld om een uitzendkracht in te schakelen. Hij heeft er een handje van problemen weg te wuiven. Hoewel hij altijd druk is en niet altijd mijn mails leest, besloot ik toch maar weer eens een poging te wagen.

Ik kondigde aan dat de thema’s ‘vitaliteit’ en ‘bevlogenheid’ dit jaar hoog op de HR-agenda zouden komen. Ik vertelde over hoe fundamenteel het is dat onze collega’s fysiek, mentaal en sociaal fit zijn. Ik noemde het Gezondheidsplein dat we, mede op verzoek van de vakbonden, willen gaan inrichten en de ‘Vitaliteitscheck’ die we daarop gaan introduceren.

En ja, ik eindigde natuurlijk met de harde, niet mis te verstane verzuimcijfers: 35% meer ziekmeldingen dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Huppakee! Wat denk je dat dát met de productiviteit en winstgevendheid van je bedrijf doet, Duco?
 

“Integraal management, Robin. Dat is dé oplossing”

“Heel goed dat je aan de bel trekt, Robin”, begon Duco de volgende dag. Tot mijn verbazing had hij mijn mail gelezen. “Robin, ik heb nog eens zitten sudderen op ons vorige gesprek. En ik vind dat je gelijk hebt: managers moeten meer eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun afdeling. Ook zag ik jouw verontrustende mail voorbijkomen. En ja, en toen wist ik het: integraal management. Moet je je voorstellen Robin, als alle managers nou inderdaad meer met hun mensen zouden gaan praten. Echt praten hè…, dan kunnen ze jullie ook meer ontlasten. Ze nemen dan namelijk meteen een deel van de HR-taken voor hun rekening. Integraal management, Robin. Twee vliegen in een klap. Wat vind jij?”

Ik kon niet anders dan het met hem eens zijn. We waren het eens, Duco en ik. Voor het eerst sinds ik hier werkte. Integraal management, wat een fantastisch idee!

“Als jij nu eens gaat uitzoeken hoe we dat integraal management hier kunnen integreren. Dat zou heel mooi zijn. Maar alles op z’n tijd, hè Robin…. Neem vooral ook eens een paar dagen vrij. Even naar zee of zo. Je ziet er moe uit.”

Robin
Jouw virtuele HR-sparringpartner

Meer lezen van Robin?

Robin is jouw virtuele HR-sparringpartner. Ze werkt bij een grote uitzendorganisatie. Ze is een ambitieuze HR-professional die voortdurend nadenkt over wat er allemaal speelt, hoe het anders en beter kan. Robin reflecteert graag op haar successen maar probeert ook lessen te trekken uit haar fouten. Wil je meer lezen van Robin? Volg haar blogs op www.bvo.nl 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant