Menu
BVO logo

Wat elke manager moet weten over teamwork

Welk team je ook aanstuurt, een goede samenwerking tussen de teamleden is de randvoorwaarde voor een succesvolle performance. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Wat zijn eigenlijk de belangrijkste kenmerken van een dreamteam?

Aanvoelen wat bij een ander speelt

In Project Aristotle onderzocht Google drie jaar lang hoe je succesvolle teams creëert. Tegen de verwachting in konden ze geen enkel verband vinden tussen teamprestatie en persoonlijkheid, vriendschap, onderwijsachtergrond, overlappende persoonlijke interesses, IQ en andere vergelijkbare eigenschappen. Wat ze wel ontdekten?

In succesvolle teams durven mensen zich kwetsbaar op te stellen. Ook is de spreektijd, de tijd dat mensen hun zegje kunnen doen, vaak gelijk verdeeld. Daarnaast zijn de teamleden meestal sociaal sensitief: ze voelen goed aan wat er bij een ander speelt en handelen daar ook naar (bron: HR Zone).

Top 5 kenmerken

Wat zijn nu (volgens Google) de belangrijkste kenmerken van een succesvol team? Hieronder vind je de top 5:
 
1 Psychological Safety
Succesvolle teams hebben een cultuur weten te creëren waarin het gestimuleerd wordt om veel vragen te stellen, fouten te bespreken en hulp aan elkaar te vragen. Teamleden durven zich dan kwetsbaar op te stellen en zijn niet bang om risico’s te nemen.

2 Dependability
De teamleden van succesvolle teams zijn in staat om binnen de afgesproken tijd en randvoorwaarden hun doelen te realiseren. Ze weten dus dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen. Dat schept een hechte band.
 
3 Structure & Clarity
Alle rollen en doelen zijn voor iedereen duidelijk. Ook is er een helder plan om doelen te behalen. Uiteraard is dat plan opgesteld vanuit het organisatiebelang, maar binnen een succesvol team weet elk teamlid zijn aandeel daarin te benoemen.
 
4 Meaning
Alle teamleden doen werk dat voor hen persoonlijk van belang en betekenisvol is. Dit motiveert ze om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij ervaren ze de ruimte om taken op hun eigen manier uit te voeren.
 
5 Impact
In succesvolle teams gelooft iedereen dat de doelen van het team ook echt een verschil kunnen maken. Het werk heeft zin. En de manier waarop eenieder zijn of haar werk doet, is uniek en daar is ook waardering voor.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over succesvolle teams en hoe jij daar als leidinggevende aan kunt bijdragen? Lees onze Perform, ons kleurrijke magazine dat geheel in het teken staat van teamontwikkeling.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant