Menu
BVO logo

Versoepel óók je brein deze zomer

Waag jij je weer eens aan de buitenlandse zon? Of vier jij je vakantie deze zomer je voor de zekerheid toch nog maar even in eigen land, misschien wel in en rond je eigen huis. Wat je plannen ook zijn, juist nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, kan je brein daar mooi in mee. Hoe dan? Lees onze tips en geef jezelf de boost waar je zo naar snakt.

1. Dopamineshotje op 1,5 meter

Zon en zorgeloosheid vormen de ideale combinatie om extra dopamine aan te maken. En daarvoor hoef je echt niet naar een overvol strand, waar 1,5 meter afstand een uitdaging is. Juist nu de terrasjes weer open mogen, kun je ook daar prima ontstressen. Zo creëer je in je hersenen namelijk ruimte voor plezier, waardoor ze meer dopamine kunnen aanmaken.

Dopamine, wat was dat ook alweer? Dopamine is een neurotransmitter, een chemisch stofje in onze hersenen waardoor we gevoelens van plezier en beloning kunnen ervaren. Een natuurlijke drug dus eigenlijk. Eén zo’n shotje zorgt er al voor dat we ons lekkerder in ons vel gaan voelen. Dopamine wakkert ons motivatievermogen aan, we hebben zin om dingen voor elkaar te krijgen, en tempert onze emoties.

2. Eet jezelf vrolijk met tyrosine en antioxidanten

We eten niet alleen om ons lichaam te voeden. Wat we eten beïnvloedt ook ons brein. Producten als rijpe bananen, avocado’s, amandelen en pompoenen zitten vol tyrosine, een belangrijke factor in de aanmaak van onder andere dopamine.
 
Producten met antioxidanten houden dopamine (en daarmee het prettige gevoel) vast. Drie soorten producten die voor antioxidanten zorgen zijn:

  • Groene en oranje groenten (bevatten betacaroteen en carotenoïden).
  • Sinaasappels, spruiten, aardbeien en bloemkool (bevatten veel vitamine C).
  • Noten en zaden (bevat vitamine E).

 Als je jezelf vrolijk en vitaal wilt eten na zo’n opgesloten coronajaar, moet je dus vooral veel tyrosine en antioxidanten tot je nemen. Waar je brein niet zo blij van wordt, zijn verzadigde vetten, cafeïne, cholesterol en geraffineerde bloem. Zulke producten verminderen de aanmaak van dopamine juist. 

3. Lekker bewegen doet lekker slapen

Jazeker, ook de sportscholen zijn weer open! Wist je dat 30 minuten sporten al voldoende is om de boel op gang te helpen? Heb je het niet zo met veel mensen die zich in een en dezelfde ruimte in het zweet werken? Ga dan voor een mooie strandwandeling, of zet wat muziek op en dans door je huis. Lichaamsbeweging verhoogt het percentage calcium in het bloed en daarmee de aanmaak van dopamine. Zo ga je ook stress en neerslachtigheid tegen.
 
Daar komt nog bij: wie regelmatig beweegt, is verzekerd van een goede nachtrust. En dat verkwikt je brein weer. Als je slaapt gebruiken je hersenen beduidend minder dopamine, waardoor je overdag meer te verbruiken hebt. Verder is voldoende nachtrust een voorwaarde om de hersenen effectief te laten functioneren.

Na de zomer weer aan de slag met je versoepelde brein?

Dan is de training Brain-based Beïnvloeden iets voor jou. Of lees eens onze whitepaper over ons lerende brein. Bekijk snel meer informatie en schrijf je in voor de training die het beste bij je past.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant