Menu
BVO logo

Personal power, het toverwoord tot succes?

Succes op allerlei gebied, of dat nu op het werk is, in een sport, of in de liefde, we willen het allemaal bereiken. Niet voor niets is er vanuit de opleidingswereld een groot aanbod aan trainingen die ons helpen het beste in ons naar boven te halen om zo de weg naar succes vrij te maken. Van deze trainingen ‘Personal power' weerspiegelen aanpak en programma sterk uiteenlopende visies op de wijze waarop deelnemers hun leven succesvol kunnen leren invullen. Wat hebben die programma's ons te bieden? 

Niet denken maar doen!
Personal power-goeroe Tony Robbins definieert personal power als de ‘ability to take action': het gaat er niet zozeer om dat je slim bent, en veel nadenkt, maar dat je actie onderneemt, en die dingen DOET die je nodig hebt om te bereiken wat je wilt. Om tot persoonlijke kracht te komen, heeft hij een driestappenplan:

  1. Zorg dat je tomeloze energie tot je beschikking hebt.
  2. Zorg dat je een specifiek vermogen ontwikkelt om exact te weten wat je wilt bereiken of ervaren en hoe je anderen hierbij kunt helpen, zodat ook zij dit helder krijgen en weten te realiseren!
  3. Vind de strategieën bij anderen die al wel succesvol zijn in een gebied van het leven. Kopieer dus denken en gedrag van succesvolle mensen. Dat doe je met NLP.

Verder zien Tony Robbins en ook vele anderen de ontwikkeling van vaardigheden als timemanagement, mindmappen en snellezen als middelen om persoonlijke kracht te vergroten. 

Ongekende energie!
In een andere visie is personal power de potentiële energie die we allemaal in ons hebben, maar waarvan we maar een zeer klein deel gebruiken, omdat het merendeel van onze kracht en energie (maar ook van bijvoorbeeld onze levenslust en fijngevoeligheid) is weggeconditioneerd, door ouders, school, de maatschappij.... Met andere woorden, we zijn ons er niet meer van bewust waartoe we in staat zijn. Deelnemers verhogen hun energie door bijvoorbeeld ‘bio-energetische' oefeningen en ademhalingstechnieken, leren onder meer hun eigen (verborgen) emoties kennen en om te gaan met spanningen, en alles met het doel om (terug) te komen in hun eigen kracht. 

Waar zit jouw personal power?
Alles goed en wel, maar neemt je persoonlijke kracht ook écht toe met deze programma's? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je tomeloze energie tot je beschikking hebt? En hoe brengt een training timemanagement je verder in succes? En lukt het je met ademhalingstechnieken je eigen kracht te vinden? 

Ken jezelf
Echte personal power bereik je in onze visie niet door achter een goeroe aan te lopen met zijn drie-, vijf- of zevenstappenmodel of door spanningen in je hoofd en lijf te herkennen. Persoonlijke kracht bereik je allereerst door inzicht te krijgen in wie jij bent, hoe je in elkaar steekt, wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn en vooral door inzicht te krijgen in die zaken waar jij slecht tegen kunt. Al die zaken vormen jouw persoonlijkheid en die moet je niet willen veranderen. Dat willen wij ook niet. In onze training Personal Power leren we je te reflecteren op jezelf; we zetten een sterk bewustwordingsproces in gang, waarin je leert hoe je het beste om kunt gaan met je minder sterke punten. Daarnaast krijg je middelen aangereikt om situaties die jij lastig vindt, het hoofd te bieden.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant