Menu
BVO logo

Scoor hoog met een lage stem

Vijf tips om met een lage stem hoog te scoren

Bij een Engels vak tijdens mijn studententijd ontdekte ik het: het gaat er niet zozeer om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Bij dit vak had ik namelijk een internationale medestudent uit Groot-Brittannië. Hij had een prachtige, lage, warme stem. Voeg daar zijn extreem Britse accent aan toe en iedereen hing aan zijn lippen. Alles wat hij zei klonk oneindig intelligent en ik kon er alleen maar van dromen zo overtuigend te klinken.

Later ontdekte ik dat er nog waarheid in dit voorbeeld zat ook. Het blijkt dat de manier waarop we onze stem gebruiken grote invloed heeft op onze overtuigingskracht. Van dit feit maken bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven , mensen uit de mediawereld en politici al jaren gebruik door hun stemgebruik te trainen.

Een heel tekenend voorbeeld hiervan is Margaret Thatcher. Zij heeft in haar politieke carrière haar stem getraind om meer overtuigend over te komen. Waar haar stemtraining op gericht was? Ondermeer op intonatie en rust brengen in haar spreken. Maar het meest tekenend is de hoogte van haar stem, of ik kan beter zeggen: de laagte van haar stem. Zij heeft er hard aan gewerkt om haar stem te laten zakken.

Wil je weten waarom Margaret Thatcher juist gewerkt heeft aan het laten zakken van haar stem en hoe je zelf je stem effectiever kunt gebruiken?

Het blijkt namelijk dat mensen met lage stemmen meer autoriteit uitstralen. Pacelle van Goethem, overtuig- en stemdeskundige: 'Mooie voorbeelden in deze categorie zijn Neelie Kroes en Ivo Opstelten. Hoe dit komt? Waarschijnlijk wordt laagte in stem geassocieerd met grootte. Dit is ook logisch: hoe groter iemand is, hoe groter de kans is dat zijn stembanden langer zijn en daarmee is ook automatisch de kans groter dat zijn stem lager is. Waarom is dit relevant? Grootte wordt geassocieerd met dominantie, macht en invloed'.

Kunnen vrouwen, die in de regel een hogere stem hebben dan mannen, dan wel overtuigen? Volgens Van Goethem kan dat gelukkig zeker. Om de volgende twee redenen. Ten eerste kan een hoge stem ook voordelen hebben. Deze is namelijk meer geschikt voor verleiden. Denk eens aan Linda de Mol, Jan Kees de Jager of Alexander Pechtold. Ten tweede gaat het niet zozeer om de objectieve laagte van een stem, maar het gaat om de subjectieve beleving. Bij een man verwachten we een lagere stem. Een man moet dus meer uitpakken om indruk te maken met de laagte van zijn stem. Als een vrouw lager spreekt, maakt het dus sneller indruk op ons. Kortom, het gaat erom dat u de laagte van uw eigen stembereik opzoekt als u overtuigend wil zijn.

Wilt u ook werken aan uw overtuigings- en verleidingskracht door het gebruik van uw stem? Lees dan de volgende vijf tips van Pacelle van Goethem.

1. Ontspan
Zorg allereerst dat u ontspant. Als u ontspannen bent, kunt u gemakkelijker de laagte opzoeken met uw stem. Bovendien kunt u in ontspannen staat ook beter uw hogere, verleidende stem inzetten. Als u ontspant, ademt u namelijk minder oppervlakkig en klinkt uw hogere stem vriendelijker en warmer. Hoe anders zal uw stem klinken als u minder ontspannen bent en een meer metalige, vlakke klank vaak het resultaat is.

2. Haal adem vanuit uw buik
Probeer dus vanuit uw buik adem te halen, want dan kunt u uw stem gemakkelijker laten zakken. Vaak als mensen stress ervaren, gaat de ademhaling hoger zitten en vaak gaat de stem dan hoger klinken en daarmee minder overtuigend. Immers, als u gelijk heeft en weet waar u het over heeft, waarom zou u dan stress ervaren?

3.  Spreek in een laag tempo
Let op uw spreeksnelheid.  Als u langzamer praat, straalt u meer rust uit. De woorden die u spreekt, klinken bovendien meer doordacht.

4. Zeg het in korte zinnen
Gebruik korte zinnen, want korte zinnen klinken meer overtuigend. Het aanvullen van uw zinnen met bijzinnen wekt de indruk dat u de neiging voelt uzelf te nuanceren of uw eerdere statement zelfs te bagatelliseren. Zonde.

5. Probeer en durf
Tot slot, probeer het uit. Wanneer lukt het u om uw lage stembereik te gebruiken? Wanneer is dit effectief? Wanneer werkt het juist beter voor u om uw hoge stembereik in te zetten? Durf te experimenteren met het gebruik van uw stem en ontdek wat voor u werkt.

Meer weten over hoe u meer overtuigend kunt zijn door het gebruik van uw stem? Lees verder over de masterclass, verzorgd door Pacelle van Goethem: ‘Overtuigen: Vind je onweerstaanbare stem en stijl’

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant