Blended learning: de optimale mix van leervormen

Blended learning is in wezen niets anders dan het mengen van leervormen. Maar waarom werkt zo’n mix van leervormen beter? Stel, je leest een boek over Italië. Wanneer je dat uit hebt, weet je ongetwijfeld een heleboel over Rome en Toscane, over Michelangelo en rare politici. Maar pas wanneer je erhéén gaat, raak je doordrongen van de ziel van het land. Je integreert al die feitenkennis pas wanneer je de levensechte ervaring eroverheen legt. Pas dán is het leren in jezelf verankerd.

Elke medewerker een eigen leerweg

Precies zo is het met leren op de werkvloer. Stel dat je als afdeling met scrum wilt gaan werken, dan zullen er mensen zijn die graag met een boek aan de gang gaan. Maar de kans is groot dat sommige medewerkers – jong én oud – eerst eens even wat uurtjes op YouTube gaan struinen. En dat anderen er de voorkeur aan geven om vergelijkbare professionals, al dan niet in hetzelfde bedrijf, te benaderen die al scrum-ervaring hebben. Als de nieuwsgierigheid geprikkeld is, kiest iedereen zijn eigen leerweg. Dus is het niet zo slim om je medewerkers standaard een lokaal in te jagen als je wilt dat ze iets leren. Dit motiveert misschien een deel, maar voor veel mensen heb je ook andere vormen van leren nodig, wil je ze gemotiveerd houden en effectief opleiden.

Kies de optimale mix

De belangrijkste boodschap van blended learning is eigenlijk: kies een optimale mix van vormen, gericht op wat je in de praktijk wilt veranderen. Online (just in time, just in place) waar het kan en offline als het moet. In die mix kun je aansluiten bij wat mensen zélf al geneigd zijn te doen, waardoor het aantrekkelijk voor ze wordt om in te stappen en leren sneller gaat, én bereiken wat het verschil gaat maken in de praktijk.

Aleid Ebrink

Wil je meer weten over blended learning en wat dat jouw bedrijf kan opleveren? Lees het volledige artikel van Aleid Ebrink in PW Magazine.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant