Menu
BVO logo

Wat is persoonlijk leiderschap?

Heb jij het gevoel dat je vaker ‘ballen terugslaat’ dan dat je het spel in jouw werk bepaalt? Dat jouw agenda vaker gevuld wordt door prioriteiten van een ander dan die van jezelf? En dat je daardoor de dingen die jij eigenlijk belangrijk vindt, of die vanuit jouw rol op je bord liggen, niet zo goed kunt waarmaken? Dan is het waardevol om je te verdiepen in persoonlijk leiderschap. In deze blog gaan we in op de betekenis van persoonlijk leiderschap en de theorie van Stephen R. Covey. Ook geven we je tips om vandaag nog je persoonlijk leiderschap te versterken. 

De betekenis van persoonlijk leiderschap 

Persoonlijk leiderschap gaat over je vermogen om richting te geven aan je eigen werk en leven en daarbij je eigen welzijn, effectiviteit en plezier in je werk zo goed mogelijk te borgen. Daarvoor is het belangrijk om doelen en prioriteiten helder te hebben en acties te ondernemen om die doelen te bereiken. Verder draait het om begrip voor je eigen persoonlijkheid, je normen, waarden en overtuigingen, je talenten, valkuilen en datgene waar jij energie van krijgt. Persoonlijk leiderschap houdt in dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen succes en geluk, dat je weet hoe je dat nastreeft en dat ook doet. Het gaat om regie houden en het nemen van beslissingen, maar ook om het bewust vormgeven van je eigen leven op een manier die in lijn is met je persoonlijke waarden, overtuigingen en toekomstvisie. 

Aandacht besteden aan je persoonlijke leiderschap kan je helpen om ook je leiderschap over anderen te versterken. Je handelt namelijk meer vanuit je eigen persoonlijke kracht, normen en waarden. Je kent je eigen kwaliteiten en valkuilen en je weet waar je naartoe wil. Dat leidt ertoe dat je met meer zelfverzekerdheid je koers kiest en ook anderen daar makkelijker in meeneemt. Zo kun jij meer impact maken op je omgeving. 

Persoonlijk leiderschap volgens Stephen R. Covey 

Een van de meest invloedrijke figuren op het gebied van persoonlijke effectiviteit en leiderschap is Stephen R. Covey. Hij is auteur van het boek The 7 Habits of Highly Effective People, waarin hij het belang van persoonlijk leiderschap benadrukt. Deze zeven eigenschappen hebben namelijk slechts voor een deel te maken met hoe je je omgeving kan beïnvloeden. De andere eigenschappen gaan allemaal over de manier waarop je jezelf effectiever kan managen. 

Eigenschappen met betrekking tot jezelf 

Volgens Covey begint effectief leiderschap bij het leren kennen en richten van onze eigen gedachten, attitudes en gedragingen, voordat we anderen kunnen leiden. Hij benadrukt het belang van proactiviteit, doelgerichtheid en prioriteiten stellen als essentiële aspecten van persoonlijk leiderschap. Alleen als je jezelf kunt regisseren, kun je ook zorgen dat de omgeving meewerkt aan het realiseren van voor jou belangrijke ambities. 

De eerste drie stappen op het pad naar meer persoonlijk leiderschap zijn volgens hem: 

  1. Ken jezelf: Neem de tijd om je eigen waarden en normen, sterke en minder sterke punten en wensen en verlangens in kaart te brengen. Vraag anderen je hierbij te helpen: zij zien soms beter waar je toe in staat bent en wat je belangrijk vindt dan jijzelf. Zelfbewustzijn is de basis van effectief persoonlijk leiderschap. 

  1. Stel duidelijke doelen: Maak jouw wensen en verlangens concreet: vertaal ze naar doelen op korte en lange termijn en maak een plan om daar te komen. Doelen stellen geeft richting aan je acties en motiveert je om vooruitgang te boeken. 

  1. Wees proactief: Onderneem actie. Pak de regie over je eigen leven en neem verantwoordelijkheid voor je acties en keuzes. Wacht niet af en laat je niet leiden door externe omstandigheden, maar koers zelfbewust af op je doel. 

Eigenschappen met betrekking tot je omgeving 

Nadat je jezelf optimaal hebt leren kennen en de eigenschappen met betrekking tot jezelf hebt aangescherpt, kun je je ook gaan richten op je omgeving. Covey omschrijft op dat vlak de volgende eigenschappen: 

  1. Denk win-win: Streef naar wederzijds voordeel in alle interacties. Dit principe gaat over het hebben van een mindset die gericht is op samenwerking en het zoeken naar oplossingen die voor alle partijen voordelig zijn. Het is het geloof dat iedereen kan winnen. 

  1. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: Effectieve communicatie is ontzettend belangrijk. Luister met empathie en zonder vooroordeel. Probeer echt te begrijpen wat de ander zegt voordat je zelf probeert begrepen te worden. 

  1. Synergie creëren: Waardeer de verschillen tussen mensen en gebruik die verschillen om oplossingen te vinden die beter zijn dan wat een individu alleen had kunnen bedenken. Synergie gaat over het samenbrengen van diverse perspectieven en het creëren van iets nieuws en beters door teamwork. 

  1. Houd de zaag scherp: Dit principe gaat over zelfvernieuwing en balans. Besteed tijd aan het verbeteren van jezelf op fysiek, mentaal, sociaal, emotioneel en spiritueel vlak. Dit helpt je om effectief te blijven en uitdagingen aan te kunnen. 

En als laatste belangrijke stap op weg naar persoonlijk leiderschap voegen wij graag toe: 

  1. Wees flexibel: Het is belangrijk dat je aangesloten blijft op wat er in jouw omgeving allemaal gebeurt en als zodanig openstaat voor verandering. Je moet je koers tijdig bijstellen en afstemmen op nieuwe omstandigheden. Je hebt geen invloed op de wind, maar kunt je zeilen wel zó afstellen dat elke wind je bij jouw eindbestemming brengt. Flexibiliteit helpt je om koersvast te blijven en effectief te navigeren langs uitdagingen en obstakels. In al die veranderingen is het belangrijk dat je handelt in overeenstemming met je eigen waarden en overtuigingen. Integriteit en authenticiteit zijn essentieel voor duurzaam persoonlijk leiderschap. 

Je persoonlijk leiderschap ontwikkelen? 

Bij Boertien Vergouwen Overduin kunnen we je helpen om je persoonlijk leiderschap te versterken. Bekijk de Training Persoonlijke Kracht en Uitstraling en de Masterclass Persoonlijk Leiderschap. En ben jij leidinggevende en wil je jouw leiderschap aan de hand van je persoonlijke leiderschap naar een hoger niveau tillen? Dan is de Training Personal Power voor Managers of het Strategisch Leiderschapsprogramma Persoonlijk Leiderschap en Beïnvloeden misschien wat voor jou! 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant