Menu
BVO logo

Hoe herkent u een authentiek leider?

Wat is het geheim van een authentieke leider? En wat kunt u er eigenlijk voor zinnigs over zeggen? Een persoon die door u als authentiek ervaren wordt kan door een collega als volkomen nep gezien worden, dus wie heeft dan het juiste antwoord? Lastig! We kunnen moeilijk aan iemand zien of hij authentiek gedrag vertoont. We zien wel graag geloofwaardigheid, stevigheid en congruentie.

In de training Authentiek leiderschap maken we allereerst een onderscheid tussen authentiek zijn en u authentiek gedragen. Iedere deelnemer is authentiek en heeft een unieke set aan ervaringen en karakteristieken. Die worden helder voor de groep aan de hand van persoonlijke verhalen gedurende de training en de tijd die u hebt om elkaar te leren kennen. Interessant wordt het als u door prikkels van buitenaf uit uw comfort zone wordt gehaald en dit ook nog eens zichtbaar is voor mensen in uw omgeving: verdedigingsmechanismen waardoor we ons uiteindelijk minder authentiek gedragen. In de training leren we de deelnemers dat hier niets mis mee is maar wel dat het prettig is als u zich hiervan bewust bent!

Een drietal pijlers

1. 
Toets uw zelfkennis en creëer meer zelfbewustzijn 
In de training leert u uw eigen levensloop als inspiratiebron in te zetten en draait het zowel om werk als privésituaties. Zelfkennis vraagt van de deelnemer om eerlijk te zijn en moed om u zelf bloot te geven en inzicht te krijgen in de momenten waarop u al leiderschap hebt getoond in uw leven. 

2. Definieer uw eigen set normen en waarden
U formuleert uw eigen normen en waardenset anno 2009 waar u gebruik van maakt op momenten dat u zich dreigt te conformeren aan wat de omgeving van u vraagt. Deelnemers leren kritisch naar hun eigen organisatie kijken en stellen vast volgens welke normen en waarden zij in hun eigen organisatie staan en wat ze daar nu eigenlijk van vinden. U speelt advocaat van de duivel om te toetsen of ze daadwerkelijk bij u passen! 

3. Toon leiderschap met uw hart en niet (alleen) met uw hoofd
In de training gaan we allereerst in op het verschil tussen leiderschap en management om helder te krijgen wat er eigenlijk van u verwacht wordt: puur uw hoofd erbij houden en/of ook de dingen doen waarbij u uw hart volgt.
We dagen de deelnemers in een persoonlijke workshop uit met eigen dilemma's aan de slag te gaan. Vanuit alle rollen die u in uw dagelijkse leven speelt gaan de deelnemers terug in de reflectiestand: in een luie stoel de rust en ruimte nemen om u zelf steeds weer die ene vraag te stellen: ben ik hier een kunstje aan het doen of ben ik dit zelf?!

Lees meer over de inhoud en opzet van de training Leidinggeven.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant