Het hele land kijkt er ieder jaar weer naar uit: wat gaat Koning Willem-Alexander zeggen tijdens de Troonrede op Prinsjesdag? Wát je in zo’n toespraak zegt is belangrijk, maar hóe je het zegt maakt of breekt je toespraak. Dat zagen we ook bij de coronatoespraak van Rutte afgelopen maart, waarbij hij ieder woord zorgvuldig uitkoos om maximale impact te bereiken op de luisteraars. Wil jij net zulke professionele toespraken schrijven professionele speechschrijvers? Met deze tips in je achterhoofd lukt het je.
Het klinkt als een open deur, maar we nemen er nog lang niet altijd genoeg tijd voor: de voorbereiding. Wat is de doel van je tekst: wil je vermaken, informeren, overtuigen? Dat bepaalt hoe je toespraak eruit komt te zien. Is je doel vermaken, dan kies je voor luchtige thema’s en spreek je informeel en met humor. Wil je overtuigen, dan moet je bedenken: voor welke argumenten is mijn doelgroep gevoelig? Je moet sowieso van tevoren goed bedenken wie je doelgroep is en wat hun huidige kennis en houding ten opzichte van het onderwerp is. Je kunt nog wel zo mooi spreken, als je strooit met termen die je luisteraars niet kennen, zal je verhaal niet aankomen.
Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Alleen aan het begin staan je luisteraars nog volledig open: zorg ervoor dat je meteen hun aandacht grijpt en niet meer loslaat. En dat mag best een beetje prikkelend zijn. Twijfel je hoe je moet beginnen? Dat kan bijvoorbeeld met:
In het middenstuk heb je de kans om je punt te maken. Wil je mensen overtuigen? Geef dan hier je argumenten. Wil je informeren of vermaken? Geef dan uitleg en voorbeelden of vertel anekdotes in het middenstuk.
Let er hierbij op het volgende:
Een echt goede toespraak blijft hangen. Dat bereik je het best met een sterk slot. Ideeën nodig om te eindigen? Denk aan:
Stijlmiddelen zijn retorische trucs die ervoor zorgen dat jouw toespraak extra veel indruk maakt. Alle grote sprekers maken hier gebruik van. Bijvoorbeeld door:
Nieuwsgierig naar meer?
Bekijk eens onze training Beleid Maken en Beleid Schrijven of Overtuigend en Inspirerend Presenteren.
Naar een eerder Boertien Vergouwen Overduin-artikel van Riny Kerkhof.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.