Menu
BVO logo

Werken aan je persoonlijke kracht? Voer een voice dialogue

Je weet heel goed wat je tegen die vervelende collega zou willen zeggen, maar als het erop aan komt, blijf je toch liever aardig. Of: je wilt van dat buikje af, maar bij het netflixen is zo’n zak chips toch ook wel erg lekker. Zulke innerlijke conflicten kunnen je behoorlijk instabiel maken. Wil je ze op een effectieve manier oplossen, dan is het belangrijk te onderzoeken wat die conflicten nu eigenlijk zeggen over jou en jouw behoeften. Laat ze dus vooral aan het woord. Voer een voice dialogue en verhoog je persoonlijke kracht.

Van wankele balans naar stevig evenwicht

Kenmerkend voor een innerlijk conflict is dat je het gevoel hebt dat er van twee kanten aan je wordt getrokken. Je balanceert vaak tussen twee tegengestelde belangen. Vaak is dat een wankele balans, want hoewel de belangen elkaar tegenspreken, valt voor beide iets te zeggen. Neem dat voorbeeld van het afvallen. Een zak chips leegeten zal je niet helpen bij het wegwerken van dat buikje, maar het kan je wel de ontspanning of troost bieden die je op dat moment misschien wel harder nodig hebt dan die zo felbegeerde sixpack.

Toch zijn we bij innerlijke conflicten geneigd om een van de twee tegengestelde belangen als beter of waardevoller te zien. Afvallen vinden we dan bijvoorbeeld vaak beter dan de troost die het eten van een zak chips biedt, waardoor we ons alleen maar schuldig voelen als we dat laatste doen. Jammer, want zo stoppen we een deel van onze persoonlijke behoeften weg.

Wil je die wankele balans omzetten in een stevig evenwicht, dan is het belangrijk dat je al je persoonlijke behoeften leert zien als evenwaardige deelaspecten van je persoonlijkheid. Afvallen is dan in principe even belangrijk als een zak chips eten, alleen moet je weten wanneer je naar welke behoefte luistert en waarom. De voice dialogue is een methode die je daarbij kan helpen.

Een orkest van innerlijke stemmen

Deze methode, ook wel de ‘theorie van de verschillende ikken’ genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse psychoanalytici Hal Stone en Sidra Winkelman. In de jaren tachtig deden zij, in de traditie van Carl Jung, onderzoek naar de deelaspecten van persoonlijkheidsstructuren. Zij ontdekten dat je met elk deelaspect kunt communiceren. Niet alleen met de deelaspecten die je goed kent en maatschappelijk geaccepteerd zijn (primaire aspecten), maar juist ook die aspecten die over het algemeen minder aan bod komen of totaal onderdrukt zijn en zich in de schaduw van je persoonlijkheid manifesteren (verstoten aspecten).

Elk aspect van je persoonlijkheid heeft zijn eigen innerlijke stem. Het vertelt iets over wie jij bent, wat je nodig hebt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je steeds bewuster wordt van wat alle innerlijke stemmen te zeggen hebben, waarom ze er zijn en hoe ze te werk gaan.

Het is de kunst om die innerlijke rijkdom aan stemmen te benaderen zoals een dirigent zijn orkest. Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt en de toon zie je zoekt, kun je een stem harder of zachter laten klinken. Maar je zult ook merken dat je sommige stemmen altijd in de coulissen hebt laten staan, omdat je ten onrechte dacht dat ze vals klonken. Door aandacht te besteden aan alle stemmen, juist aan díe stemmen waar je nooit echt naar hebt willen luisteren, ontstaat er een ruimte van rust in het midden. Hier kun je tot een evenwicht komen met jezelf, zeker op momenten waarin je een innerlijk conflict ervaart.

Wie zit er waar in jouw bus?

Klinkt mooi allemaal, maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je je bewust worden van dat orkest van innerlijke stemmen? Of, praktischer nog, hoe voer je zo’n voice dialogue? Een simpele oefening die je in principe elke dag kunt doen, tijdens een pauze op je werk of ’s avonds op de bank, een visualisatieoefening met behulp van een bus.
Stel je voor, je persoonlijkheid is een bus vol mensen op weg is van a naar b. Zou jij dan kunnen zeggen wie er waar in de bus zit? Wie zit er bijvoorbeeld achter het stuur? De perfectionist of levensgenieter? En is dat dan ook de innerlijke stem die ervoor zorgt dat jij je doel haalt?

Als je deze oefening voor de eerste keer doet, is het handig om de bus voor jezelf te tekenen en erop te reflecteren. Voel je je op dat moment overspannen, dan is het wellicht handiger om de levensgenieter aan het stuur te zetten en de perfectionist helemaal achterin te laten zitten, of zelfs helemaal weg te stoppen in de bagagebak. Heb je deadline te halen? Dan is het waarschijnlijk beter om de perfectionist te laten rijden. Maar waar laat je de levensgenieter in dat geval? Ga ook eens na welke andere mensen er allemaal in de bus zitten. De fantast, de logicus en de kritische toeschouwer bijvoorbeeld, rijden die ook mee? En waar zitten ze dan?

Door deze je persoonlijkheid op deze manier voor te stellen, ontdek je de rijkdom van je innerlijke stemmen. Je kunt elke stem aan het woord laten en deze, uitgaande van het doel dat je nastreeft, een belangrijke of minder belangrijke plaats geven. Zo lukt het je om je balans in het midden te vinden, wat bijdraagt aan je persoonlijke kracht.

Meer halen uit persoonlijke kracht?

Wil je na het lezen van dit blog meer halen uit je persoonlijke kracht, zijn de trainingen Persoonlijke Kracht en Uitstraling of Persoonlijke Effectiviteit iets voor jou. Bekijk deze trainingen of meld je meteen aan voor de training die het beste bij je past.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant