Menu
BVO logo

Waarom je voor de Birkman-methode moet kiezen

3 uitstekende redenen

Het aanbod van persoonlijkheidsinstrumenten bij leren en ontwikkelen is groot, heel groot. Ga maar na: van Insights Discovery tot MBTI, van DISC tot Management Drives, maar denk ook aan instrumenten als de teamrollen van Belbin of de acht types van het Enneagram.

Al deze instrumenten hebben gemeen dat zij prima kunnen ondersteunen in het beter begrijpen van je eigen gedrag én dat van de ander. Ze helpen allemaal om het gesprek tussen mensen op gang te brengen, de onderlinge verschillen te onderkennen en hopelijk te overbruggen.

Maar hoe maak je nu uit dat enorme aanbod aan instrumenten een keuze voor dat éne instrument dat jouw mensen verder brengt in hun ontwikkeling? Precies dat hebben wij gedaan. We hebben onderzocht met welk instrument wij de deelnemers aan onze trainingen het best kunnen ondersteunen. We vertellen je graag wat onze drie belangrijkste overwegingen waren om uiteindelijk te kiezen voor de Birkman-methode.

1. Betrouwbaar en valide

Klinkt logisch, dat je graag een persoonsinstrument inzet dat deugt. De (psychologische) wetenschap hanteert daarvoor twee basiseisen: een persoonsinstrument moet betrouwbaar en valide zijn. Dat wil zeggen: het moet bij herhaling van de test precies dezelfde scores geven en precies datgene meten wat het belooft te meten.

Maar hoe logisch dat ook klinkt, kijken we zo naar de meeste testen, dan vallen ze eigenlijk allemaal af. Van alle genoemde instrumenten ontbreekt alleen al wetenschappelijke onderbouwing op betrouwbaarheid en validiteit. De Birkman-methode is welbeschouwd het enige instrument dat wetenschappelijk getoetst en gevalideerd is op de Big 5.

2. Geen typeaanduiding

Je zou kunnen zeggen dat het voor het onderlinge gesprek helpt om met een vereenvoudigde versie van de werkelijkheid aan de slag te gaan. De typering van bijvoorbeeld Plant (Belbin), ESTJ (MBTI) of Rood (Insights, DISC) maakt het makkelijker om op grote lijnen het gedrag van jezelf en de ander beter te begrijpen. Maar helaas zitten precies daar ook een aantal flinke adders onder het gras.

Natuurlijk vindt niemand het fijn om in een hokje geduwd te worden. En daarbij geldt dat menselijk gedrag vaak te complex is om iemand simpelweg te bestempelen als een type, met een kleur of een code. Maar zorgelijker is dat juist die typeaanduiding maakt dat mensen minder ontwikkelgericht gaan denken. Wanneer je hoort dat je ‘Rood’, een ‘Plant’ of ‘ESTJ’ bent, wordt je fixed mindset versterkt: zo ben ik dus blijkbaar.

Daarbij is de kans groot dat typeaanduidingen het zelfbeeld eerder omlaaghalen, dan versterken. En waar we proberen met de inzet van deze instrumenten de diversiteit en inclusie te versterken, laat wetenschappelijk onderzoek zien dat het gebruik van bovengenoemde instrumenten met typeaanduiding juist de neiging versterken om andere mensen in hokjes te duwen en in stereotypen te denken. Precies wat we niet willen!

Daarom werken wij liever met een instrument zonder type aanduiding. Met de Birkman-methode krijg je een individuele score op de schaal van twee uitersten (van 1 tot 99), waarbij lage scores net zulke waardevolle eigenschappen hebben als hoge scores, afhankelijk van de setting waarin die kwaliteiten worden ingezet.

3. Unieke waarde: sociale perceptie

Hier houdt de vergelijking met andere instrumenten op. Want de Birkman-methode is uniek in het meten van iemands perspectief op de wereld. Behalve scores op sterk gedrag ten aanzien van diverse gedragscomponenten (bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, besluitvorming, samenwerking, structuur etc.), meet Birkman ook de verwachtingen die we op dezelfde componenten hebben van anderen of van de organisatie.

Zo krijg je een uniek kijkje ‘onderwater’. In behoeften en verwachtingen van jezelf, en in welk gedrag je vertoont wanneer al dan niet aan die verwachtingen wordt voldaan. Zo heeft de ene persoon een uitlaatklep nodig om emoties te uiten en te praten over hij zich voelt, terwijl de andere emoties juist tot een minimum wil beperken en zich vooral wil richten op praktische discussies en oplossingen. De een heeft tijd nodig om ideeën te verwerken en plannen te maken voordat zij in actie komt, terwijl de ander het liefst direct aan de slag gaat en snel wil handelen bij een taak. En daarbij zijn allerlei nuances op deze schalen mogelijk.

Laten we Mark als voorbeeld nemen:

Mark is als projectmedewerker een échte teamspeler. Hij zet zich voluit in voor het groepsbelang en het gezamenlijke doel. Wat uit zijn Birkman-test naar voren kwam, is dat hij daarvoor wel meer dan gemiddeld nodig heeft dat zijn persoonlijke bijdrage wordt gezien en daar erkenning voor krijgt. Geef je Mark die persoonlijke schouderklop en waardering (‘DAT heb JIJ goed gedaan’), dan gaat hij vliegen voor het team. Maar wanneer je aanneemt dat zo’n teamplayer als Mark voldoende heeft aan een extra teamuitje of een groot compliment aan het gehele team, dan heb je het mis. Dan raakt hij steeds meer gefrustreerd en haakt mogelijk zelfs af. Mark heeft met deze Birkman-score geleerd om zijn leidinggevende uit te leggen dat hij regelmatig behoefte heeft aan persoonlijke erkenning en werkt sindsdien weer met veel plezier samen met zijn teamleden.

Het is waar dat de eerder genoemde instrumenten veel vaker worden gebruikt en veel bekender zijn bij HR en deelnemers, en toch kiezen wij met volle overtuiging voor de Birkman-methode. Niet voor niets dat wij juist dit instrument inzetten om onze deelnemers te ondersteunen in hun ontwikkeling in een aantal van onze toptrainingen. Zo hoort Birkman standaard bij ons paradepaardje de Personal Power (voor managers) trainingen en maakt het stevig onderdeel uit van al onze Executive Masterprogramma’s en loopbaancoachings.

Met onze jarenlange ervaring met Birkman, durven we rustig te beweren dat juist dit instrument mensen in staat stelt om hun talenten en kwaliteiten maximaal te benutten, en een omgeving voor zichzelf weten te creëren waarin zij duurzaam kunnen floreren. 

Nieuwsgierig naar meer?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de Birkman-methode? Of wil je een keer van gedachten wisselen over de inzet hiervan binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met programmamanagers Aleid Erbrink of Anja Goedkoop. Zij vertellen je er graag meer over. Aleid is te bereiken via 06 55 320 694 of AErbrink@bvo.nl en Anja via 06 21 844 814 of AGoedkoop@bvo.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder