Menu
BVO logo

Startend leidinggevende? Deze fouten wil je niet maken

Je hebt er hard voor gewerkt, de ambitie lang gekoesterd. En eindelijk is het dan zover: je mag leidinggeven. Van harte gefeliciteerd met deze mooie stap in je carrière. Maar let wel, struikel niet over de fouten die voor elke startende leidinggevende op de loer liggen.

Onzekerheid

Hoe moet ik mijn medewerkers aanspreken? Wat nu als de mensen die gisteren nog mijn collega’s waren vandaag mijn medewerkers zijn? Wat verwachten het team en het management precies van mij? Hoe pak ik een moeilijke situatie goed aan? Wat bijvoorbeeld als ik merk dat mijn medewerkers het niet eens zijn met een besluit dat ik toch gewoon moet nemen?

Als je net begint met leidinggeven loop je tegen een hoop vragen aan. In het begin kun je je medemanagers nog wel om raad vragen, maar na een tijdje (meestal sneller dan je denkt), verwachten zij van jou dat jij je zaakjes zelf regelt. Zij hebben het zelf immers al druk genoeg. Veel andere begeleiding zit er meestal niet in. Dan kun je nog zo’n stapel mooie visitekaartjes hebben waarop je nieuwe functie prijkt, het maakt je toch onzeker.

Soepele start

Hoewel een beetje onzekerheid positief kan werken naar je medewerkers toe (je laat zien dat je ook maar een mens bent, wat je gunfactor verhoogt), is het natuurlijk belangrijk dat de twijfel niet de overhand neemt. Wij gunnen je vooral een soepele start. Daarom hebben we een paar veel voorkomende beginnersfouten voor je op een rij gezet.

1. De professional uithangen

Besef dat je een switch hebt gemaakt. Je bent nu niet meer de medewerker die een bepaalde expertise heeft, nee, je stuurt deze professionals nu aan. Dat is een andere tak van sport. Waarschijnlijk heb je het vak van je medewerkers ook zelf beoefend (en waarschijnlijk blonk je er zelfs in uit), maar het is nu niet langer aan jou om de professional uit te hangen. Stel dus liever vragen dan dat je mensen vertelt hoe zij hun werk moeten doen.

2. De collega blijven

Het is natuurlijk prima om een persoonlijke verstandshouding met je medewerkers te hebben, maar wees je ervan bewust dat je geen collega (meer) bent. Als je elke keer mee gaat lunchen of in het oude vertrouwde WhatsAppgroepje blijft zitten, gun je je medewerkers geen privacy (en ervaren zij altijd een meeluisterend oor van de baas). Bovendien, als de banden te informeel worden, kan het voor jou moeilijker worden om lastige beslissingen te nemen.

3. Perfect willen zijn

Perfectionisme kan een schild voor onzekerheid zijn, maar ook voortkomen uit een extreme behoefte om te bewijzen hoe goed je wel niet bent.  Vaak is het een combinatie van die twee.  Hoe dan ook, gezond is het niet. Als je jezelf niet toestaat om fouten te maken, ontwikkel je een lage frustratiedrempel en loop je op den duur een verhoogd risico op een burn-out. Sta je jezelf dus vooral toe om fouten te maken en leer daarvan.

Werken aan een soepele start als leidinggevende?

Wil je investeren in je beginnende leiderschap en een soepele start maken? Volg dan ons HBO-Trainingsprogramma Startend Leidinggevenden. Bekijk het programma en schrijf je meteen in.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder