Menu
BVO logo

Ga juist in deze tijd voor je doel

Oké, laten we het nu eens positief bekijken. Je hoeft niet naar kantoor, hebt geen sociale verplichtingen en je kunt je tijd min of meer zelf indelen. Dé kans dus om eindelijk dat dat ene ding aan te pakken. Stop dus met bingen, kom van die bank en ga voor je doel. Ons 5-stappenplan helpt je daarbij.

Doorbreek je vaste gewoonte

Of je nu veel of weinig tijd hebt om je doel te bereiken, de valkuilen zijn in principe dezelfde. En stiekem ken je die ook wel. Vaak blijft je doel onvoldoende concreet, of reik je uit overenthousiasme te hoog. Niet zelden gaat het mis omdat je voor het bereiken van je doel een vaste gewoonte moet veranderen. Stel, je wilt tien kilo afvallen, maar je kunt die tompoezen niet laten staan. Of je wilt nu echt elke avond gaan hardlopen, terwijl je na een dagje thuiswerken niets liever wilt dan netflixen op de bank.
 
Het doorbreken van je vaste gewoonten is niet eenvoudig en kost tijd. Veel tijd. Als je zo meteen van die bank afkomt om het allemaal anders en beter te gaan doen, realiseer je dan eerst en vooral dat. Sta jezelf toe om de beoogde verandering te ondergaan, als een proces. Zie het behalen van je doel als een roadtrip. Met elke kilometer die je aflegt, kom je dichter bij die stip die je voor jezelf aan de horizon hebt gezet.

5-stappenplan naar succes

Een gewoonte zit in de eerste plaats in je brein, het is eigenlijk een cognitief patroon. Psycholoog Elliott Berkman deed aan de Universiteit van Oregon onderzoek naar het doorbreken van die patronen. De kans op succes is het grootst, zo constateerde hij, als je het je brein gemakkelijk maakt. En dat betekent vooral: niet te veel in een keer willen. Denk en doe het liever in kleine stappen, dan doorbreek je die patronen op een duurzame manier.

Dit 5-stappenplan kan je daarbij helpen:

Stap 1. Bepaal een helder einddoel, maar focus daar niet te veel op. Einddoelen zijn vaak ongrijpbaar. Breek ze op in kleinere concrete subdoelen die minder (mentale) energie kosten.

Stap 2. Bouw een beloningsstructuur in. Ons brein is erg sensitief voor succes en wil dat succes graag herhalen. Zorg voor regelmatige beloningen die bijdragen aan je subdoelen. Hoe herken je een beloning? Je krijgt er energie van en wilt er direct meer van. En het gevoel van succes wordt sterker wanneer het gedeeld wordt. Zoek dus mensen met gelijksoortige doelen.

Stap 3. Bouw triggers in het dagelijks leven in. Wil je echt minder of gezonder gaan eten, dan helpen kleine reminders beter dan een groot stopbord op de koelkast. Uit onderzoek naar dieetgedrag blijkt bijvoorbeeld dat bepaalde dieetgerelateerde woorden (‘minder suiker’, ‘minder vet’) ervoor zorgen dat mensen bewuster kiezen en minder eten.

Stap 4. Bouw vaste patronen in. Ons brein is een effectieve patronenmachine. Op basis van bestaande patronen nemen we veel van onze beslissingen. Wil je een patroon doorbreken, dan doe je er dus goed aan om dat te vervangen door een ander patroon. De kracht van herhaling speelt hierbij een grote rol.

Stap 5. Wees zelfbewust. Er komt geheid een moment dat je weer in de verleiding komt om toch die chocoladereep te pakken. Houd dan de waaromvraag scherp. Waarom doe ik dit? Zo’n waaromvraag raakt altijd een dieperliggende motivatie. Door daarover na te denken, geef je je oorspronkelijke doel weer urgentie en is de kans groot dat je die reep gewoon weer weglegt.

Je zult zien, met dit 5-stappenplan kun je het laten zomeren in je hoofd en lukt het je om je gewoonten blijvend te veranderen.
 
Aan de slag met effectieve gedragsverandering?
Dan zijn de trainingen HBO Trainingsprogramma Assertief Benutten van je TalentOverkomen Zoals Jij Wilt of Persoonlijk Inzicht en Beïnvloedingsvaardigheden iets voor jou. Tijdens de coronatijd kun je deze en andere trainingen uiteraard ook online volgens via Microsoft Teams.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant