Menu
BVO logo

Welke vorm van leren past bij u?

Wist u dat u op basis van uw karaktereigenschappen en persoonlijkheid de juiste leerstijl kunt kiezen? Lees nu hoe dat werkt.

Ieder mens zit anders in elkaar. Psycholoog Kolb stelde echter dat we onszelf kunnen indelen in grofweg vier groepen: de doener, de bezinner, de denker en de beslisser. Elk van deze karakters heeft een voorkeur voor een bepaalde leerstijl. De één leert bijvoorbeeld makkelijker door praktijkervaring op te doen, de ander leert juist beter vanuit de theorie. Lees hier tot welke groep ú behoort!

1. De doener

Wilt u het geleerde het liefst direct in de praktijk brengen? En werkt u graag met een goede planning en in een relaxte werksfeer? Dan bent u een echte doener. U bent graag betrokken bij het hele proces en u vindt de kennis en mening van anderen erg belangrijk. Bovendien past u zich snel aan uw omgeving aan en krijgt u graag terugkoppeling op uw eigen acties.

Als doener maakt u graag plezier tijdens uw studie of werk. Een leervorm die goed bij u past is het volgen van een klassikale opleiding of training. Op die manier kunt u snel schakelen met uw medestudenten of -deelnemers en krijgt u direct feedback. U kunt ter plaatse sparren met andere deelnemers en zo het geleerde meteen in praktijk brengen.

2. De dromer

Als dromer beschikt u over een groot voorstellingsvermogen en u bent veelal gefocust op concrete ervaringen. Voor het begrijpen van de lesstof maakt u gebruik van uw verbeelding; door middel van uw fantasie lukt het u de situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. U bent creatief en u heeft graag de ruimte om uw ideeën uit te voeren.

Er zijn twee leervormen die erg goed bij u passen: de klassikale leervorm en e-learning. Kiest u voor klassikaal, dan kunt u uw medestudenten goed leren kennen – iets waar u veel waarde aan hecht. Zowel in de klassikale leervorm als bij e-learning vindt u een goed platform om ideeën en visie te delen. E-learning geeft u daarnaast wat meer tijd om zaken van diverse kanten te bekijken en een goed oordeel te vormen. Een combinatie van beide leervormen kan natuurlijk ook.

3. De denker

Houdt u van orde en rust? En wilt u graag alle tijd en ruimte hebben om de leerstof tot u te nemen en theorieën uitgebreid uit te werken? Dan bent u een typische denker. U bent een liefhebber van begrippen, theoretische modellen en u verdiept zich graag in de leerstof. U houdt van complexe zaken en steekt dan ook graag veel tijd in uw opleiding.

De klassikale leervorm is niet ideaal voor u. Dit is te onrustig en u krijgt, vanwege de beperkte tijd, onvoldoende gelegenheid diep in te gaan op de stof. Een betere leervorm voor u is de zelfstudie met begeleiding op afstand. Met zelfstudie (vanuit huis) kunt u in uw eigen tempo studeren. U raadpleegt vanuit huis gemakkelijk meerdere bronnen om zo de benodigde achtergrondinformatie te vergaren. De zelfstudie is echter alleen voor u geschikt als daaraan duidelijke leerdoelen zijn verbonden.

4. De beslisser

Bent u gebrand op het zoeken en vinden van probleemoplossingen? Legt u graag verbanden tussen de theorie en de praktijk? Dan bent u een echte beslisser. U maakt zich de theorieën uit het studiemateriaal goed eigen en past deze theorieën graag toe in de praktijk. U werkt en leert graag zelfstandig en houdt ervan beslissingen te nemen. Toch vindt u het wel prettig als er mensen en hulpmiddelen zijn die u helpen bij het maken van deze beslissingen.

U kunt zich vinden in verschillende leervormen, zolang u maar goed het verband kunt leggen tussen theorie en praktijk. Heeft u wel eens aan mobiel leren gedacht? Deze nieuwe manier van leren biedt grote voordelen, vooral voor de beslisser. Met mobiel leren kunt u namelijk studeren waar en wanneer het u uitkomt en u krijgt direct antwoord op uw vragen doordat uw trainer of docent en uw medestudenten ook altijd en overal online zijn. Bovendien heeft u in elke situatie de lesstof bij de hand. Handig, als u wat aanwijzingen nodig heeft voor het oplossen van een probleem.

Auteur: Tom Bos

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant