Menu
BVO logo

Mindful het nieuwe jaar beginnen

Dwalen je gedachten snel af? Ervaar je over het algemeen te veel druk? Heb je geen rust in je hoofd en ben je op zoek je meer balans in je dagelijkse doen en laten? Begin 2020 dan goed en start vandaag nog met Mindfulness. 5 praktische tips.

Je kúnt het niet verkeerd doen

Mindfulness komt neer op leven met aandacht voor wat je doet. Je leert hoe je in het hier en nu kunt zijn, zonder af te dwalen naar wat je gisteren hebt gedaan (dat vreselijke sollicitatiegesprek) of wat je morgen nog te doen staat (die nieuwe klant, belastingaangifte, en o ja, dat etentje met Marieke – dat kan ik toch niet wéér afzeggen...). Hoe meer verschillende gedachten je toelaat in je hoofd, hoe minder aandacht je kunt hebben voor de eenvoud van het zijn.
 
Door aandacht te trainen word je je bewust van hoe je hoofd werkt en hoe dat op zijn beurt weer invloed heeft op je denken, voelen en handelen. En het mooie is: je kúnt het niet verkeerd doen. Of je nu net begint met mindfulness of er al jaren intensief mee bezigt bent, de kern van de training blijft altijd hetzelfde. Wat wellicht verandert, zijn de omstandigheden waarin je je bevindt. Je leert daarbij elke keer weer opnieuw naar jezelf kijken, met een open en vriendelijke blik. En je ontdekt hoe je belemmerende patronen kunt doorbreken zodat je kunt blijven groeien.

Handige basisprincipes

Doordat goed of fout niet bestaat binnen mindfulness, bestaat er ook niet zoiets als een startniveau. Belangrijk dus om in je achterhoofd te houden als je nieuw bent in deze wereld: je bent nooit beter (of slechter) dan een ander. Dat neemt niet weg dat het handig is om je als nieuweling bewust te zijn van een aantal basisprincipes die ten grondslag liggen aan elke opening die je doet. 

1. Visualeer je doel

Denk na over waarom je wilt starten met mindfulness. Wil je je beter kunnen concentreren, je stress reduceren of beter slapen? Visualiseer dat doel: ga na hoe het er voor jou uitziet en wat je erbij voelt. Wat je motivatie ook is, besef dat elke oefening binnen een mindfulnesstraining erop is gericht om je om een organische manier dichter bij dat doel te brengen. 

2. Richt je op je ademhaling

Waar ons hoofd razendsnel heen en weer schiet tussen heden, verleden en toekomst, kan ons lichaam dat niet. Je ademhaling is daarvan het best voelbare bewijs. Ga maar na: in- en uitademen doe je altijd in het hier en nu. Richt je aandacht dan ook vooral daarop tijdens Mindfulness oefeningen. Na verloop van tijd zul je ervaren dat je gedachten minder snel afdwalen.

3. Probeer je hoofd niet stil te krijgen

Misschien wel de grootste misvatting over mindfulness: je gedachten moeten helemaal stil zijn. Niets is minder waar. Sterker nog, hoe meer je je best doet om dat voor elkaar te krijgen, hoe meer je gedachten over elkaar heen gaan buitelen. Je raakt dan namelijk gefrustreerd.  Probeer je hoofd dus juist niet te controleren, maar focus je in plaats daarvan op onze vorige tip, je ademhaling.

4. Oefening baart kunst

Het geldt voor alles wat je voor de eerste keer doet: hoe vaker je ermee bezig bent, hoe gemakkelijker het je afgaat. Probeer daarom meerdere malen per dag een momentje voor jezelf te pakken om te mediteren. Check dan vooral of je ademhaling rustig is. Dat kan in principe overal. Op je werk, in de auto, tijdens een etentje. Zo wordt mindfulness langzaamaan een onderdeel van je dagelijkse leven.

5. Zie je brein als een spier

Wie lichamelijk sterker wil worden, moet gaan sporten. Wil je geestelijk sterker worden, doet er goed aan te beginnen met mindfulness. Zie je brein dan maar als een spier. In het begin is die spier misschien nog wat zwak, waardoor je prikkels niet kunt negeren en je gedachten snel afdwalen. Door vaker op een dag kort te mediteren, train je die breinspier en zul je je al gauw fitter voelen.

Aan de slag?

Begin het nieuwe jaar goed met onze training Mindfulness. Schrijf je meteen in, dan weet je zeker dat je binnenkort al aan de slag kunt.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder