Je leervermogen vergroten? Dat doe je zo!

Gemotiveerd leren, dat wil jij natuurlijk ook. Zeker in deze tijd van voortdurende verandering, is het handig te weten hoe je nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Blijven werken aan jezelf is een uitdaging. Met onze tips kom je al een heel eind.

Kijk de kunst af

Vraag mensen die goed en makkelijk leren wat hun ‘leerstrategie’ is. Misschien hebben zij een bepaalde manier om informatie te verwerken. Zo krijg je nuttige tips waar je misschien zelf niet zo snel aan zou denken. Oefen vervolgens zelf met het toepassen van deze tips, kijkt wat voor jou wel of niet werkt.

Experimenteer en doe

Al doende leer je. Probeer eens dingen te doen zonder dat je de uitleg of de instructie volledig hebt begrepen. Natuurlijk kun je ook experimenteren met de tips die je van anderen krijgt of die je uit boeken hebt gehaald.

Omarm je fouten!

Weet jij hoe topsporters leren? Juist, die leren van hun fouten. Topsporters oefenen vele duizenden uren om de top te bereiken. In die uren verleggen ze elke keer hun grenzen. Toppers maken fouten en leren daarvan en zoeken weer nieuwe grenzen op. Zonder ruimte om fouten te maken wordt er niet geleerd. Het delen van bloopers in het werkoverleg kan inspirerend werken om fouten en het geleerde te delen. Evalueer en bespreek met elkaar.

Maak van leren een gewoonte

Creëer tijd om elke dag te leren. Al is het maar 15 minuten. Herhaling is de kunst en door herhaling train je je brein. Bovendien wordt leren zo je tweede natuur.

Maak leren simpel en intuïtief

Zet kanalen zoals YouTube, Twitter, coursera en Facebook open. Dit zijn geweldige (gratis) leerbronnen. Heb je een vraag? Zoek een filmpje op YouTube en er gaat een wereld aan kennis voor je open!

Evalueer wat je hebt geleerd

Neem de tijd om, als je iets hebt gedaan, je af te vragen wat je hiervan geleerd hebt voor een volgende keer. Kijk wat je kan helpen om bij een volgende keer vlotter de informatie te verwerken. Dat maakt het leren de volgende keer makkelijker.

Humor

Neem jezelf niet te serieus, lach om je fouten en ontspan.

Een veilige werk- en leeromgeving

‘Fight, flight or freeze’: vechten, vluchten of verstarren. Dat gebeurt als je je niet veilig voelt. Deze stand van het brein beperkt het denken en daarmee dus ook ons lerend vermogen. Als er geen veiligheid is, ben je bezig met overleven in plaats van leren. Zorg dus voor een werkomgeving waar je je happy voelt. Alleen dan kun je op nieuwe ideeën komen en ontstaat er ruimte om te leren.

Meer lezen?

Het lerende vermogen vergroten. Dat is in deze tijd van snelle verandering dé uitdaging voor organisaties die wendbaar willen blijven. Door te denken en handelen vanuit de overtuiging dat je elke dag beter kunt worden in wat je doet, halen mensen het beste uit zichzelf. In dit artikel kijken we hoe organisaties kunnen bijdragen aan het creëren van een cultuur waarin leren de norm is.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant