Menu
BVO logo

Je leervermogen vergroten? Dat doe je zo!

Gemotiveerd leren, dat wil natuurlijk iedereen. Maar met willen alleen kom je er niet, zeker niet als je ook nog eens een drukke baan combineert met een druk privéleven. Jezelf voortdurend blijven ontwikkelen is een uitdaging. Met onze tips kom je toch een heel eind.

Omarm je fouten

Weet jij hoe topsporters leren? Juist, die leren van hun fouten. Topsporters oefenen vele duizenden uren om de top te bereiken. In die uren verleggen ze elke keer hun grenzen. Toppers maken fouten en leren daarvan en zoeken weer nieuwe grenzen op. Zonder ruimte om fouten te maken wordt er niet geleerd. Het delen van bloopers in het werkoverleg kan inspirerend werken om fouten en het geleerde te delen. Evalueer en bespreek met elkaar.

Kijk de kunst af

Vraag mensen die goed en makkelijk leren wat hun leerstrategie is. Misschien hebben zij een bepaalde manier om informatie te verwerken. Zo krijg je nuttige tips waar je misschien zelf niet zo snel aan zou denken. Oefen vervolgens zelf met het toepassen van deze tips, kijk wat voor jou wel of niet werkt.

Experimenteer en doe

Al doende leer je. Probeer eens dingen te doen zonder dat je de uitleg of de instructie volledig hebt begrepen. Natuurlijk kun je ook experimenteren met de tips die je van anderen krijgt of die je uit boeken hebt gehaald.

Een veilige werk- en leeromgeving

‘Fight, flight or freeze’: vechten, vluchten of verstarren. Dat gebeurt als je je niet veilig voelt. Deze stand van het brein beperkt het denken en daarmee dus ook ons lerend vermogen. Als er geen veiligheid is, ben je bezig met overleven in plaats van leren. Zorg dus voor een werkomgeving waar je je happy voelt. Alleen dan kun je op nieuwe ideeën komen en ontstaat er ruimte om te leren.

Maak van leren een gewoonte

Creëer tijd om elke dag te leren. Al is het maar 15 minuten. Herhaling is de kunst en door herhaling train je je brein. Bovendien wordt leren zo je tweede natuur.

Maak leren simpel en intuïtief

Zet kanalen zoals YouTube, Twitter, Coursera en Facebook open. Dit zijn geweldige (gratis) leerbronnen. Heb je een vraag? Zoek een filmpje op ­YouTube en er gaat een wereld aan kennis voor je open!

Evalueer wat je hebt geleerd

Neem de tijd om, als je iets hebt gedaan, je af te vragen wat je hiervan geleerd hebt voor een volgende keer. Kijk wat je kan helpen om bij een volgende keer vlotter de informatie te verwerken. Dat maakt het leren de volgende keer makkelijker.

Aan de slag met je leervermogen?

Ben je na het lezen van dit artikel gemotiveerd om aan de slag te gaan met je leervermogen, dan zijn de trainingen Bewust handelen vanuit een growth mindset, Slim leren op de werkplek of Leidinggeven aan leren wellicht iets voor jou. Meer weten over deze of andere trainingen om je leervermogen te stimuleren? Kijk dan op www.bvo.nl of neem contact met ons op via 035 – 2 002 359 of info@bvo.nl. Wij staan je graag te woord.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder