Menu
BVO logo

Change Agility: hoe vaak brainstorm jij nou écht?

3 praktische tips

Makkelijk is het zeker niet, maar belangrijk wel: meebewegen met alle veranderingen in je werk. De focus op Learning Agility helpt daarbij. Wil je bijvoorbeeld beter leren omgaan met onbekende situaties, ga dan aan de slag met je Change Agility.

Verandervaardigheid in de praktijk

Stel, Paula presenteert goed in een administratieve verkoopfunctie. Maar dan verandert er wat: ze moet ineens gaan werken met een nieuw klantrelatiesysteem. De inhoud van haar baan is niet veranderd, maar de manier waarop zij haar werk doet, wordt ineens heel anders. Paula vindt het behoorlijk moeilijk en misschien ook wel eng om zich het nieuwe systeem eigen te maken. Haar prestaties gaan achteruit. Daarmee laat ze zien dat ze iemand is met een goede performance, maar met een lager Learning Agility-potentieel.

Learning Agility als accelerator van het leren

Als het gaat om het omgaan met verandering, geeft Learning Agility enerzijds inzicht in waar je goed in bent en de mogelijkheden om daarin te excelleren. Anderzijds helpt het je om het leren te versnellen door ook aan de slag te gaan met de minder ontwikkelde dimensies. Eigenlijk zien we Learning Agility precies zo: als een versneller van het leren. De accelerator bij uitstek, hét middel om je sterke punten uit te bouwen en je mindere kanten te ontwikkelen. 
 

Positieve ontwikkelaanpak

Terug naar de casus van Paula. Hoe zou je Learning Agility nu kunnen inzetten als versneller van haar leervermogen? Je zou haar om te beginnen de Learning Agility Scan kunnen laten doen, zodat zij inzicht krijgt in haar sterke en minder sterke punten. Stel, Paula scoort dan hoog op Results Agility, maar laag op Change Agility. Door haar sterke punten bewust in te zetten, vindt Paula houvast om zich het nieuwe klantrelatiesysteem eigen te maken, en zo dus aan haar minder sterke kanten te werken.
Het is deze positieve ontwikkelaanpak die haar leerproces versnelt. Paula werkt zo namelijk vanuit haar persoonlijke kracht. 
 

Focus op Change Agility

Een onmisbare eigenschap om verandering aan te kunnen, is nieuwsgierigheid. Mensen met een hoge Change Agility zijn niet bang om het vertrouwde los te laten en dingen anders aan te pakken. Ze houden van improviseren en experimenteren. Sterker nog, ze zoeken onbekende situaties op om ervan te kunnen leren. Zonder daarbij aan een bestaande werkwijze vast te zitten. 
 

Versterk je Change Agility

Wil jij meer halen uit je Change Agility om zo beter met verandering te kunnen omgaan? Doe dan je voordeel met onze tips:
  • Maak er een gewoonte van om te brainstormen over alle mogelijke oplossingen en werkwijzen: hoe meer out of the box hoe beter. Juist als je denkt dat de oplossing voor de hand ligt.
  • Werk volgens de Denk-Doe-Leercyclus: heb je een idee voor een oplossing, ga er dan zo snel mogelijk mee experimenteren. Maakt niet uit als je nog niet alle aspecten hebt uitgedacht. Wat levert die ervaring aan inzichten je op?
  • Oefen nieuw gedrag meteen op je partner, kinderen of directe collega's en evalueer hoe dat gaat.
  • Sta je voor een uitdaging, stel jezelf dan altijd twee basisvragen:
    • Wat houdt me tegen om iets nieuws te proberen?
    • Stel dat die hindernis er niet zou zijn, hoe zou ik het dan aanpakken?

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over andere onderwerpen op het gebied van Learning Agility? Vraag dan onze whitepaper aan of bekijk de Training Learning Agility.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant