Menu
BVO logo

Learning Agility: 6 tips voor sterkere people agility

Veranderingen gaan razendsnel, zeker binnen organisaties. Daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in het leer- en veranderpotentieel van je medewerkers. Een van de dimensies van deze learning agility is het vermogen om te leren van en met andere mensen. Doe je voordeel met onze 6 tips om meer te halen uit je People Agility.

Learning Agility: wat is dat eigenlijk? 

Met Learning Agility doelen we op het vermogen om onder nieuwe omstandigheden snel nieuw en effectief gedrag te ontwikkelen en toe te passen. Dat komt in feite neer op wendbaarheid. Van mensen die hoog scoren op learning agility weten we dat ze meer en sneller leren. Ze halen meer uit hun ervaringen, zoeken meer naar nieuwe uitdagingen en staan open voor feedback.

Vijf dimensies van Learning Agility

Learning Agility bestaat uit 5 dimensies die los van elkaar te ontwikkelen zijn:

 • People Agility. Beschrijft mensen die leren van en met anderen. Ze leren van ervaringen, ze geven constructief feedback en delen veel met collega’s.
 • Results Agility. Beschrijft mensen die onder moeilijke omstandigheden resultaatgericht blijven. Ze leggen de lat hoog, zijn vol zelfvertrouwen en stralen dat ook uit naar anderen.
 • Mental Agility. Beschrijft mensen die problemen vanuit verschillende gezichtspunten benaderen en complexe situaties als uitdagend ervaren. Ze denken out-of-the-box.
 • Change Agility. Beschrijft mensen die voortdurend nieuwsgierig zijn, van experimenteren houden en op zoek gaan naar nieuwe situaties om van te leren.
 • Self-awareness. Beschrijft mensen die zelfinzicht hebben. Ze zijn reflectief ingesteld, bekijken hun eigen gedrag kritisch en willen leren hoe ze het beter kunnen doen.

Focus op People Agility

Hoe je met mensen samenwerkt, ligt aan de basis van je communicatievaardigheden. Sterker nog, je communiceert met anderen om samen te kunnen werken aan een project, binnen een team of tussen verschillende afdelingen. Dat vraagt om People Agility.
 
Mensen met een hoge People Agility staan open voor verschillende zienswijzen, verdiepen zich in de waarden en normen, achtergronden en culturen van anderen en passen zich, indien nodig, aan. Juist omdat ze anderen echt willen begrijpen, zorgen ze voor verbinding tussen mensen. Ze nemen andermans mening serieus, leggen makkelijk contact en leren van feedback van anderen. Ze zoeken graag samen naar oplossingen.

Versterk je People Agility

Mensen met een hoge People Agility zijn onmisbaar binnen snel veranderende organisaties. Wil jij jezelf of je medewerkers hoger laten scoren op het vermogen om te leren van en met anderen. Doe dan je voordeel met deze 6 tips:

 • Wanneer je samenwerkt met anderen, stel dan vragen om de ander beter te begrijpen, niet om zelf beter begrepen te worden. Luister echt naar wat de ander te vertellen heeft.
 • Vraag gedurende de opstartfase van een project regelmatig input van anderen. Dat kunnen ook relatieve buitenstaanders zijn. Hoe zouden zij het aanpakken? Welk advies hebben ze voor je?
 • Ga na wie je als mentor of coach zou willen hebben binnen de organisatie. Waarom juist deze persoon? Wat kun je van hem of haar leren?
 • Neem deel aan een intervisiegroep.
 • Vraag tijdens en na afloop van een project ook om persoonlijke feedback: wat heeft de ander het meest in jou gewaardeerd? Waar ligt ruimte voor ontwikkeling?
 • Zie feedback als een geschenk en ga dus niet in de verdediging.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over andere onderwerpen op het gebied van Learning Agility? Vraag dan onze whitepaper aan. En wil je je nog verder in het onderwerp verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant