Menu
BVO logo

3 Tips om je werkgever te overtuigen dat je die training écht nodig hebt

In de meeste gevallen volg je een opleiding of training om beter te worden in je werk. Helemaal niet raar dus dat je werkgever (een deel van) die kosten draagt. Vaak is hiervoor in de organisatie zelfs een speciaal opleidingsbudget gereserveerd. Helaas blijft 40% van al die budgetten onbenut. Ga dus vooral eens zitten met je manager om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Hierbij 3 tips om je goed voor te bereiden op dit gesprek.

TIP 1. Kies een geschikt moment

De kans op succes is het grootst als je het gesprek op het juiste moment plant. Dus niet 'even tussendoor', maar op een moment dat je manager echt tijd voor je heeft. Plan samen een afspraak in, of bespreek je opleidingswens tijdens je functioneringsgesprek, POP-gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek. Jullie bespreken dan samen jouw huidige en toekomstige functioneren. Een mooi moment dus om aan te geven je het beschikbare opleidingsbudget zou willen inzetten om ook in de toekomst optimaal te blijven presteren.

TIP 2. Bereid je goed voor

De kans dat je werkgever je opleiding betaalt is het grootst als je een opleiding kiest die aansluit bij je huidige of toekomstige functie. Denk dus voor het gesprek na over een aantal praktische dingen:

  • Wat zijn je plannen voor de komende 5 jaar?
  • Met welke training ga je dat bereiken?
  • Hoeveel opleidingsbudget is er voor jou beschikbaar?
  • Wat ga je zelf bijdragen? Volg je de training bijvoorbeeld in je eigen tijd?
  • Wat wordt de impact van de training op jouw prestaties en inzetbaarheid?


TIP 3. Denk en praat in voordelen

Je wilt bereiken dat je werkgever tijd en/of geld in jou investeert. Logisch, dat hij daar ook iets voor terug wil zien. Laat dus zien dat jouw opleiding de organisatie iets gaat opleveren.

  • Vertel je werkgever wat je leert tijdens de training van jouw keuze. Die nieuwe kennis en vaardigheden kun je rechtstreeks toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Je gaat dus (nog) beter presteren. Daarmee verdient de training zichzelf terug.
  • Het volgen van een training geeft energie en maakt enthousiast. Je wilt gelijk met al die nieuwe kennis aan de slag. Een opleiding is dus goed voor je motivatie. En dat kan er weer voor zorgen dat je langer bij de organisatie blijft werken.
  • Je wordt waardevoller voor het bedrijf, doordat je nieuwe vaardigheden leert. Misschien kun je daarmee andere werkzaamheden verrichten, nieuwe collega's inwerken, deelnemen aan projecten, stagiairs begeleiden of doorstromen naar een leidinggevende functie.
  • Wat jij tijdens je opleiding leert, kun je delen met je collega's. Bijvoorbeeld door een presentatie of workshop te houden. Zo profiteert iedereen van jouw kennis. Als je hier van tevoren al over nadenkt, kun je soepel inspringen op eventuele vragen of bezwaren van je manager of werkgever.


Heb je je manager overtuigd? Besteed je opleidingsbudget dan slim

De volgende 5 trainingen uit ons ruime aanbod zijn op dit moment populair:
 
Persoonlijke Kracht en Uitstraling
Persoonlijk inzicht en beïnvloedingsvaardigheden
Training coachend leidinggeven
Training effectieve gespreksvaardigheden
Strategisch Leiderschapsprogramma: Strategic Leadership Program

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder