Menu
BVO logo

Trainer Wim van Hout: “Inspelen op de wijsheid van een groep”

Wim van Hout is al ruim 19 jaar trainer en adviseur bij Boertien Vergouwen Overduin. Hij ontwikkelt en geeft trainingen op het gebied van strategisch samenwerken in complexe krachtenvelden, accountmanagement, netwerken en communicatie. Wim won de tweede prijs bij de landelijke verkiezing Trainer van het Jaar 2018/2019 van de Nederlandse Orde van Beroepstrainers.  

“Ik geef incompany trainingen en werk daarbij altijd intensief samen met de klant. Samen met managers, leidinggevenden en deelnemers bepalen we de doelen en inhoud van de trainingen. We zorgen ervoor dat we de deelnemers uitdagen om hun werk effectief en met plezier te doen. Deelnemers geven vóór de training hun individuele leerdoelen aan. Ik geef mensen dus veel invloed en zorg ervoor dat alles wat we hebben afgesproken gebeurt. Dat is de kunst van het aansluiten bij je deelnemers en mensen medeverantwoordelijk maken voor de training. Ik ervaar het als een succes als klanten mij zien als een collega en partner.” 

Inspelen op de wijsheid van de groep 

Wat Wim het leukste aan zijn vak vindt? “Iedere keer als ik een bedrijf binnenstap, mag ik een nieuwe cultuur leren kennen. Dat voelt als een avontuur. Zelfs als ik al jaren bij een bedrijf kom, is iedere groep deelnemers anders. Ik kom daar om anderen iets te leren, maar zelf leer ik ook ontzettend veel van nieuwe mensen en organisaties. Ik geloof dat ik van iedere deelnemer kan leren. “Inspelen op de wijsheid van de groep”, noem ik dat.”  

Dat inspelen op de wijsheid in de groep heeft hij in de loop der jaren geleerd. “Als trainer denk je soms: moet ik nu een interventie doen of niet? Bijvoorbeeld als iemand emotioneel wordt. Maar als je een situatie ruimte geeft - even niets doet en wacht - komt er vaak iets moois uit de groep. Dat werkt ook zo in acquisitiegesprekken. Als de klant even nadenkt, ben je soms geneigd om iets toe te lichten. Juist als je een stilte laat vallen, komen er mooie dingen op gang.” 

Kijk naar wat er wél mogelijk is 

Wim deelt vaak een dichtregel van Jules Deelder in zijn trainingen: “Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.”  

“Het roept je op om te kijken naar wat er wél mogelijk is, in plaats van stil te staan bij beperkingen. Dat probeer ik ook in mijn eigen werk. Soms vraagt een bedrijf om een driedaagse training in één of zelfs een halve dag te geven. Natuurlijk moet je de doelstellingen dan aanpassen. Maar als je samen goed uitzoekt wat je precies wilt, dan kan een training nog steeds heel veel effect hebben.” 

Kies de juiste woorden 

Aansluitend bij zijn vakgebied raadt Wim het boek ‘De hei op! Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling’ van Meijer en Mulder aan. Het is een compleet boek met theorie én praktische tips over teamcoaching. “In dit boek doen ze iets heel bijzonders met de woorden ‘ik’, ‘wij’, ‘jullie’ en ‘zij’. Vaak gebruiken we een van die woorden, terwijl we een ander woord bedoelen. Als ik in een training zeg “Wij gaan nu een oefening doen”, dan is dat inhoudelijk niet correct. Beter zou zijn: “Ik stel voor dat jullie nu een oefening gaan doen”. Met het juiste woordgebruik geef je heel veel duidelijkheid. Dat heeft wederom te maken met het aansluiten bij een groep.” 

Nieuwsgierig naar de trainingen van Wim? 

Onze vaste trainers geven vooral incompany- en maatwerktrainingen. Ben je benieuwd hoe wij deze trainingen aanpakken? Bekijk deze informatiepagina of neem contact op met onze adviseurs via info@bvo.nl of 035 – 2 050 634.   

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder