Menu
BVO logo

Schuilplaats of windmolen, wat kies jij?

Opleiden rond het thema employability

Hoe kun je het beste omgaan met de veranderende arbeidsmarkt? Dat is dé vraag in het kader van het thema employability. Momenteel wordt vanuit verschillende perspectieven gezocht naar een mogelijk antwoord op die vraag. In dit artikel benadrukken we in dat verband het belang van de focus op het eigen verandervermogen. 

Wendbaarheid als indicator voor succes

De wereld waarin we leven is steeds minder voorspelbaar en een stuk complexer geworden. Allerlei technologische innovaties doen hun intrede in bijna ieder aspect van ons leven. Op sociaal, maatschappelijk en politiek terrein zijn de verschuivingen soms onverwacht en intens. En binnen organisaties zien we functies wezenlijk veranderen en verschuiven. 

Met alle veranderingen in organisaties én op de arbeidsmarkt, wordt een groter beroep gedaan op het innovatie- en verandervermogen van mensen. De mate van wendbaarheid is daarmee een belangrijke indicator voor hoe goed mensen in staat zijn om met al deze veranderingen om te gaan. En daarmee dus ook voor hun positie op de arbeidsmarkt van vandaag én morgen. Want hoe beter iemand in staat is om met veranderingen om te gaan, hoe sneller iemand weer op zijn best presteert. En dus ook hoe waardevoller iemand is voor de organisatie waarin hij of zij werkt. 

Werken aan het versterken van je wendbaarheid loont dus! Maar hoe ziet die wendbaarheid er precies uit? En hoe kun je die verder ontwikkelen? 

Learning Agility

Het vermogen om je soepel aan te passen aan nieuwe omstandigheden en weer snel goede resultaten te boeken, noemen we Learning Agility. In het algemeen kun je zeggen dat mensen met een hoge Learning Agility meer halen uit hun ervaringen, vaker zoeken naar nieuwe uitdagingen en beter kunnen omgaan met feedback. Mensen met een lage Learning Agility leren weinig of niets van nieuwe ervaringen en blijven vasthouden aan oude gewoonten. 

Een oud Chinees gezegde is hier van toepassing: “Als de wind van verandering waait, bouwen sommigen een schuilplaats, anderen een windmolen.”

5 dimensies

Als we wat dieper inzoomen op Learning Agility, onderscheiden we vijf dimensies. We hebben die hieronder op een rijtje gezet: welk gedrag past het best bij jou? 

Mental Agility

Vind je het leuk om met complexe problemen om te gaan? Ben je er goed in om problemen vanuit verschillende standpunten te benaderen, scherp te analyseren en met creatieve oplossingen te komen?

Of vertrouw je meer op je gevoel bij het nemen van beslissingen? En vind je het vooral fijn om jouw bijdrage te leveren aan zaken die reeds lekker lopen? 

Change Agility

Ben je nieuwsgierig? Zoek je nieuwe en onbekende situaties op en bedenk je iedere keer weer een nieuwe oplossing? 

Of kies je bij uitdagingen liever voor de meest passende bestaande oplossing en wil je vooral het beste bereiken met wat je tot je beschikking hebt? 

People Agility

Ben je benieuwd naar de mening van anderen en probeer je zoveel als mogelijk van anderen te leren? 

Of vind je het vooral prettig om op jezelf met zaken aan de slag te gaan? Heb je het gevoel dat je dingen toch op je eigen manier moet ontdekken? 

Results Agility

Heb je een scherpe focus op de doelen die je wilt behalen en is successen boeken met uitdagende projecten voor jou van groot belang? Blijf je kalm bij flinke uitdagingen en in stressvolle situaties? 

Of gebruik je stress als brandstof om zaken nog sneller af te kunnen handelen? En pak je het liefst klussen op waarvan je weet dat je die positief kunt afronden? 

Self-awareness

Vraag je actief om feedback om daarvan te leren? Vind je het leuk om te reflecteren op je eigen rol bij zowel successen als mislukkingen? 

Of luister je naar feedback als anderen die willen geven? En vier je vooral je successen, maar stap je zo snel als mogelijk over mislukkingen heen om weer te focussen op een nieuw project? 

In zijn algemeenheid kun je stellen dat wanneer je jezelf met name herkent in het linkerrijtje van beschrijvingen, jouw leer- en verandervermogen waarschijnlijk al goed is ontwikkeld. Beschrijft het rechterrijtje jouw gedrag beter, dan is er wellicht nog ontwikkelruimte in het versterken van jouw wendbaarheid. 

Waar ligt jouw verandertalent? 

Daarbij is het goed om te weten waar jouw talent bij veranderen ligt: op welke dimensie scoor jij het hoogst denk je? Gebruik deze kracht dan optimaal bij veranderingen. Scoort je People Agility het hoogst bijvoorbeeld, ga dan bij veranderingen zo snel mogelijk in gesprek met anderen om te horen hoe zij er tegenaan kijken. Is je Mental Agility het sterkst ontwikkeld? Probeer dan zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie in te winnen en te analyseren wat deze verandering kan betekenen. Door bij veranderingen dit talent meteen in te zetten, kun je sneller en soepeler omgaan met de verandering. 

Wanneer je daarnaast investeert in het ontwikkelen van de dimensies die minder goed ontwikkeld zijn, vergroot je jouw leer- en verandervermogen in totaal. Volg een training Creatief Denken om je Mental Agility te ontwikkelen bijvoorbeeld, of een training Emotionele Intelligentie om je People Agility te ontwikkelen. Maar je kunt ook vaker een brainstormsessie inbouwen om je Change Agility een boost te geven of regelmatig om feedback vragen om je Self-awareness te versterken. En wanneer je voor de ontwikkeling van jouw wendbaarheid stevige doelen stelt met heldere actiepunten en mijlpalen, pak je meteen je Results Agility aan!

Nieuwsgierig naar meer? 

Meer weten over Learning Agility, vraag dan onze whitepaper aan of bekijk onze Training Learning Agility om nog verder de diepte in te gaan.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant