Menu
BVO logo

Stork

Maatwerk en Incompany

De klant

Stork is een toonaangevende leverancier van volledig geïntegreerde oplossingen voor operations, maintenance, modifications en asset integrity. Met 18.000 werknemers verspreid over 100 landen ondersteunt de organisatie meer dan 4.000 klanten op 6 continenten. 2018 is een belangrijk jaar voor Stork. Het is namelijk anderhalve eeuw geleden dat de gebroeders Stork de deuren van hun machinegebouw in Hengelo openden. Deze mijlpaal, die gevierd wordt met een kloek jubileumboek (Bij Stork) en – eerder dit jaar – een theaterspektakel, ontketende de internationale groei van Stork. Van waarde zijn én blijven voor de klant zit in het DNA van Stork. De technische multinational investeert dan ook voortdurend in de ontwikkeling van zijn werknemers, onder andere via traineeships. Bijzonder is het Management Traineeship, waarin young professionals worden opgeleid tot de managers van de toekomst. 

De opdracht

Boertien Vergouwen Overduin verzorgt het Management Traineeship van Stork nu al jaren. De vraag van Stork vormt daarbij onze uitdaging: de basis leggen voor een goede, nee, de allerbeste opvolging van het bestaande management. De behoefte aan succession planning bestaat natuurlijk bij veel grote bedrijven, maar wat Stork onderscheidt is dat zij daarbij alleen inzetten op de toptalenten. De krenten uit de pap. Precies om die reden wilde Stork een doorlopende selectie van kandidaten, zonder een vast beginmoment. Want ja, toptalenten melden zich nu eenmaal niet allemaal op 1 maart aan. Die specifieke vraag van Stork was heel bepalend voor het ontwerp van het traineeship. Dat kón namelijk geen standaardprogramma worden.

De oplossing

“Ik wist meteen: oké, we gaan dus geen klasje maken,” zegt Anja Goedkoop, behalve progammamanager bij Boertien Vergouwen Overduin, ook trainer en coach binnen het traineeship. “We hebben uiteindelijk een twee jaar durend traineeship ontwikkeld, waarbij Stork verantwoordelijk is voor een doorlopende selectie van toptalenten. Dat continu op zoek zijn naar geschikte kandidaten zorgt voor een heel dynamische groep, met een constante in- en uitstroom.  Dat maakt dit traject echt uniek. Voor sommige trainees zit die twee jaar er bijna op, terwijl anderen net starten. Zo leren ze ontzettend veel van elkaar.”

Persoonlijke workshops

In plaats van een standaardprogramma, waarbij je iedereen langs dezelfde rij onderwerpen trekt, werken we onder andere met persoonlijke workshops. Een schot in de roos. Anja: “We werken vraaggericht, en dat vraagt dus een hoge eigen verantwoordelijkheid van de trainees. Elke trainee krijgt anderhalf uur de vloer om persoonlijke dilemma’s in de groep te gooien. Ik bedenk daar dan ter plekke een workshop voor, waarin ook de overige deelnemers een rol kunnen hebben.”

Grote projecten, internationale kansen

In de twee jaar dat het traject duurt, zit elke trainee op vier grote projecten van een halfjaar, waarvan één in het buitenland. Dat kan overal zijn: Australië, Amerika, Saoedi-Arabië. Zo biedt het traject prachtige internationale kansen. Formeel gezien werken de trainees onder een leidinggevende bij Stork, maar tijdens die projecten nemen ze belangrijke besluiten zelf. Daarbij staat veel op het spel, waardoor de deelnemers de kans krijgen om te ervaren wat het betekent om helemaal zelf verantwoordelijk te zijn. Anja: “Veel bedrijven blijven liever aan de voorzichtige kant, maar omdat ze bij Stork echt op zoek zijn naar die zelfsturende, zelfbewuste leiders van morgen, willen ze de trainees niet te veel beschermen. Echte leiders maken zichzelf, is het idee.” Persoonlijke ontwikkeling staat daarbij voorop. Om die in goede banen te leiden, heeft elke trainee een senior manager als vaste mentor. Dat voegt veel waarde toe aan het traject.

Dragon’s Den

Ter ondersteuning van de vier projecten die de trainees voor de kiezen krijgen, zijn er de sessies Personal Leadership Development. Verreweg het meest prestigieuze onderdeel van deze sessies is de Dragon’s Den in de avonden. Hierbij presenteren de trainees hun project, inclusief hun aanpak en ontwikkeling, aan de senior managers en directieleden van Stork. “Kinkt misschien eng, maar de trainees vinden het ook wel een kick,” zegt Anja. “Het is namelijk hét moment om jezelf even in de etalage te zetten voor de dames en heren die over jouw toekomst gaan.”

Opbrengst

“Het traineeship van Boertien Vergouwen Overduin is heel erg waardevol voor onze organisatie,” vertelt Patricia Dusseljee-Swijnenburg, HR Programma Manager bij Stork. “De deelnemers krijgen de juiste vaardigheden mee en leren echt vanuit intervisie en coaching in de groep hoe ze een authentieke, zelfbewuste leider moeten zijn. De persoonlijke aanpak, in combinatie met het sterke beroep op de eigen verantwoordelijkheid, werkt heel erg goed. Veel van onze opkomende leiders hebben hun eerste stappen gezet binnen het traineeship, en zij hebben er veel baat bij. Het traineeship is bijzonder uitdagend. De verwachtingen zijn hoog en daarmee ook de mogelijkheden na de afronding ervan. Wil je een team aansturen? Onze markten verder ontwikkelen? Onze klanten verder ontzorgen? Na het traineeship kan het allemaal.”

Waar worden wij vooral om gewaardeerd?

Wij dragen bij aan het succes van organisaties

“De persoonlijke aanpak, in combinatie met het sterke beroep op de eigen verantwoordelijkheid, werkt heel erg goed.”

Patricia Dusseljee-Swijnenburg, HR Programma Manager Stork

 

“De plenaire workshop Self-awareness sloeg meteen al in als een bom.”

Bärbel Pieroth, adviseur Management Development en Organisatiecoach Spaarne Gasthuis

 

“Overtuigende adviezen, daar gaan ze voor bij de gemeente Venlo.” 

“Ambtenaren van de gemeente Zoetermeer pakken nu proactief te regie. Zij tonen eigenaarschap en blijven in balans.” 

“Door het MD-traject zien we dat managers nu meer samenwerken over de organisatieonderdelen heen.”

Luc Dahlmans, senior adviseur P&O en projectleider Gemeente Maastricht
 

“Het traject People Management heeft ons een boost gegeven. Onze managers weten beter wat van hen verwacht wordt.”

Jelderik Schutz, Manager Talent & Leadership Development, Schiphol Group
 

Zonder goede workshops en ondersteunende coaching was het ons niet gelukt om te zijn waar we nu staan.

Peter Augustinus, directeur IBK Groep