Menu
BVO logo

When nothing seems to go right... go left!

Herken je de volgende situatie? Je bent al een tijdje bezig met een coachee en het wil maar niet echt vlotten. Je hebt alles in kaart gebracht, de doelen, de onderliggende patronen, de emoties, de triggers en ga zo maar door. De coachee heeft inmiddels door al die sessies een aardig inzicht gekregen in de oorzaken van het ongewenste gedrag. Hij weet dat bepaalde gedachten hem eerder verder van zijn doel verwijderen dan dat ze helpen. Hij beseft dat hij eigenlijk zijn hele leven al op een bepaalde manier in elkaar steekt. Hij kent zijn eigen valkuilen, weet wat zijn kwaliteiten zijn, en toch. Zich werkelijk anders gedragen, met name als het spannend wordt, dat is toch wel heel moeilijk. De coachee blijft maar worstelen en jij als coach worstelt dapper mee.

Het kan natuurlijk aan de stijl van de coachee liggen dat er geen beweging in de zaak komt. Maar misschien komt de coachee maar niet in beweging omdat de coach - lees jij zelf! - ook vastgekluisterd lijkt aan die stoel. Lekker veilig en voorspelbaar. Wellicht wordt het tijd voor iets anders. Tijd voor een beetje beweging. Daar is wel wat lef voor nodig.

Praten is niet genoeg

Wij geloven als opleiders van de Academie voor Training en Coaching dat praten over het probleem belangrijk is, maar niet toereikend om werkelijke en blijvende gedragsverandering tot stand te brengen. Er moet meer gebeuren.

Een ervaring, een beleving, kan soms honderd keer krachtiger werken dan woorden. Sterker nog: soms zijn er geen woorden voor wat iemand voelt of ervaart, maar kan de coachee het wel op een of andere manier zichtbaar maken. Soms heeft een coachee werkelijk geen idee wat het effect is van zijn gedrag op anderen of op zichzelf, totdat hij het ervaart. Coachen is voor ons dus ook doen. Letterlijk, van die stoel af en voelen in het hier en nu.

We leggen coachen, het begeleiden van het veranderproces, uit aan de hand van vier werkwoorden: Begrijpen – Beleven – Bewegen - Beklijven

Begrijpen, inzicht verkrijgen, is voor coachees vaak niet het grootste probleem. In woorden lijkt het zo gemakkelijk en vaak ook zo logisch. Maar als je iets aan den lijve beleeft, is het resultaat vaak zoveel meer doorvoeld en krijgt begrijpen een echte lading. Een trigger, een ervaring die je in beweging brengt en je laat voelen dat het ook echt anders kan, geeft veel motivatie en vertrouwen. Je kunt gaan bewegen, experimenteren in het leven van alle dag. Dan kan je je richten op beklijven ofwel je gedrag wezenlijk veranderen.

Er moet meer gebeuren!

Je kunt praten over een te hoge werkdruk en een mooi plan bedenken. Maar als een coach voorwerpen op je rug blijft stapelen en jij ondanks de pijn in je nek geen stop roept, geeft dat je wellicht meer inzicht en strijdlust om er wél iets aan te doen. Praten over je gebrek aan assertiviteit geeft je wellicht meer begrip voor jezelf, maar misschien is die prikkelende opstelling die je op verzoek van je coach maakt met allemaal zaken en mensen die een appél op je doen, wel de druppel die maakt dat je grenzen gaat stellen. Als je letterlijk een masker op je neus krijgt, kun je wellicht voelen hoe benauwd het kan zijn om geen breed blikveld te kunnen hebben.

In onze Opleiding tot Gecertificeerd Trainer en Opleiding tot Gecertificeerd Coach en onze verdiepingsmodules ervaar je dat resultaatgericht werken en diepgang heel goed hand in hand kunnen gaan met speelsheid en luchtigheid. Wil je leren hoe je speelser kunt coachen en trainen? Wil je de kracht van het werken met maskers meemaken? Wil je richtlijnen om provocatief te kunnen coachen? Of is mindfulness voor jou geschikt om te kunnen focussen in coachings en trainingen? Je bent van harte welkom om te komen doen. Aarzel niet en schrijf je in!

Auteur: Anita Bakker

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder