Nieuws

Wat is assertiviteit?

Op Vrijdag, 18 Augustus, 2017, 11:24

Wie assertief is, is ‘in staat om voor zichzelf op te komen’, volgens de Van Dale. Maar assertiviteit is breder dan dat. Het betekent dat je voor jezelf opkomt op een manier die ook respectvol is naar de ander toe. Alleen maar aan je eigen belangen denken is niet assertief, maar agressief. En alleen maar aan de belangen van de ander denken en je eigen belangen uit het oog verliezen, is subassertief. Een assertieve persoon balanceert dus op het smalle koord tussen agressiviteit en subassertiviteit.

Lees meer
Thema's: Blog , Persoonlijke effectiviteit

Van soft skills word je sterk

Op Vrijdag, 24 Februari, 2017, 11:55

Jonge toptalenten opleiden tot de managers van de toekomst. Dat is het doel van het Management Traineeship van Stork, winnaar van Traineeship of the Year 2015, waarvoor Boertien Vergouwen Overduin het profiel ontwikkelde. Het programma is een voorbeeld van succesvolle co-creatie. Een diepgaand gesprek met Arjan de Bruijn, manager van de Stork Academy Continental Europe, en Anja Goedkoop, behalve programmamanager en teamleider bij Boertien Vergouwen Overduin, ook trainer en coach binnen het traineeship. “Echte leiders maken zichzelf, wij bieden alleen de randvoorwaarden.”
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Goede voornemens? Zo maakt u ze waar!

Op Maandag, 22 December, 2014, 11:51

Het is bijna zover: 2015 komt eraan en dat betekent een schone lei. Een schone lei om veranderingen of verbeteringen in ons leven aan te brengen. Althans, dat is onze intentie. We hebben goede voornemens. En voor het realiseren van deze goede voornemens bestaan er goede adviezen. Ook in dit artikel vindt u er een aantal. Het punt is dat het realiseren van goede voornemens vaak erg lastig is. Wanneer we kijken naar het behaalde aantal doelen na 6 maanden, dan is dit bedroevend laag. Na een halfjaar houdt nog maar een kwart zich nog bezig met het goede voornemen.
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Stilstaan is veranderen: de paradox van mindfulness

Op Woensdag, 12 November, 2014, 11:04

Bent u ook zo iemand die graag meer rust in zijn leven zou willen? Heeft u behoefte aan balans, plezier en vooral: minder stress? Wilt u beter ordenen, meer focus en een betere concentratie? Uzelf minder laten leiden door al die prikkels van buitenaf, zoals telefoontjes, e-mails en vragen van collega’s? Wat zou u kunnen doen om dit te bereiken? En vooral ook: wat moet u veranderen aan uzelf? Het antwoord zal u verbazen: helemaal NIETS. U hoeft niets te doen. Noppes. Nada.
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

NEE LEREN ZEGGEN, JA LEREN DOEN!

Op Woensdag, 12 November, 2014, 11:03

Veel mensen geven aan dat ze graag assertiever willen zijn, en dan met name op het werk. Assertiviteit is een individuele eigenschap, maar deze heeft wel betrekking op de interactie met de mensen om je heen, dus ook collega's. Wat zou er gebeuren als iedereen in een organisatie door de assertiviteitsmolen gaat? Explodeert de organisatie daarna van de vrijgekomen energie of blijven de assertievelingen het winnen van de minder assertieven? Bij Boertien Vergouwen Overduin voeren we regelmatig maatwerktrainingen op dit gebied uit. We hebben de vijf belangrijkste inzichten voor u op een rij gezet.
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Tijdverslinders op het werk

Op Woensdag, 28 Mei, 2014, 10:40

U bent secretaresse en dus de duizendpoot van de afdeling. Men weet u feilloos te vinden. Met deze 10 tips omzeilt u tijdverslinders
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Moeite met spreken in het openbaar?

Op Woensdag, 28 Mei, 2014, 09:56

In 4 stappen naar spreken met zelfvertrouwen. Het kan!

Slaapt u slecht de nacht voorafgaand aan uw presentatie? Houdt u te vaak uw mond in een vergadering terwijl u toch echt een nuttige bijdrage denkt te hebben? Voor iedereen die zich meer wil profileren, vaker van zich wil laten horen en zijn zichtbaarheid wil vergroten, spreken met zelfvertrouwen bereik je zo!
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Weg met de clean desk policy!

Op Vrijdag, 23 Mei, 2014, 10:56

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven het nieuwe werken en daarmee flexplekken geïntroduceerd. Niemand heeft meer een eigen bureau en stapels papier zijn not done op de werkplek. We hebben immers een clean desk policy. En daarmee zijn ze verdwenen, de foto's en de frutsels die ervoor zorgen dat de werkplek de onze wordt. Maar is dat nou wel gunstig, zo'n opgeruimd bureau?
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Timemanagement? Daar heb ik geen tijd voor!

Op Donderdag, 1 Mei, 2014, 10:42

Geen tijd voor timemanagement? Jammer! Want werken kan met een relatief kleine (gedrags)verandering zo veel prettiger zijn.
En als je nog een flink aantal jaren te gaan hebt voordat je met je 68e met pensioen gaat, is het slim om eens te kijken hoe je handiger met je tijd om kunt gaan. Een investering in de toekomst die zeker loont!
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

The grey gold…

Op Donderdag, 1 Mei, 2014, 10:37

The grey gold…
“Succesvolle leiders hebben minimaal 10 jaar ervaring in het vak nodig”, “Jonge mensen moeten eerst hun strepen verdienen” en “Ik werk hier al twintig jaar en nu komt zo'n broekie me vertellen wat ik moet doen”. Uitspraken die we in ons vorige artikel aanhaalden om wat tegenwicht te geven aan de oude garde. We schreven over de jongere generaties leidinggevenden en hoe de oudere werknemers gebaat zouden kunnen zijn bij het aansluiten bij de jonge garde. Natuurlijk is dat slechts één kant van het verhaal. Want de ervaring van ouderen kan van veel toegevoegde waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel kijken we naar de waarde van ervaring en de drijfveer achter de bovengenoemde uitspraken.
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Persoonlijke effectiviteit: hot or not?

Op Donderdag, 1 Mei, 2014, 10:24

Persoonlijk effectief zijn; daar kan eigenlijk niemand tegen zijn, vindt u wel? In onze trainingen en coachingtrajecten gaat het al vele jaren vaak over persoonlijke effectiviteit. Dit werkveld zou achterhaald en verstoft zijn, als het zich niet ontwikkeld had. Maar de betekenis is door de jaren heen wel degelijk verschoven, en de thema’s die hierbij aan de orde komen zijn ook veranderd. Waar draait het tegenwoordig om bij persoonlijke effectiviteit en hoe werken wij daarmee in onze praktijk? Wij presenteren u drie actuele ankerpunten.
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Maak je droom waar...

Op Donderdag, 24 April, 2014, 12:36

Wil jij een wereldreis maken? IJs verkopen in Portugal? Een popgroep oprichten? Een boek schrijven? Schitteren in The Voice of Holland? Welke droom zie jij graag in vervulling gaan? En hoe maak je je droom bereikbaar?

Iemand die het gelukt is zijn droom waar te maken is Michiel Stroink, een van onze trainers schriftelijke bedrijfscommunicatie. Vorige maand debuteerde hij met zijn roman Of ik gek ben. Wil je weten hoe hij te werk is gegaan?
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Werken met je talent levert plezier op!

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:29

De meeste trainingen zijn gebaseerd op het verbeteren van vaardigheden die deelnemers nog niet of onvoldoende bezitten. ‘Voor mijn werk moet ik regelmatig een presentatie houden, maar daar ben ik zo slecht in. Kun je mij niet wat tips geven zodat ik het vanaf nu wel kan?' Deze trainingen proberen deelnemers van ‘een vijfje in een zesje' te veranderen. Maar is dat wel de beste weg? Moet je niet gewoon uitgaan van de talenten die een deelnemer wél bezit en je erop concentreren om deze van ‘een acht in een negen' te veranderen?
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Welke vorm van leren past bij u?

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:25

Wist u dat u op basis van uw karaktereigenschappen en persoonlijkheid de juiste leerstijl kunt kiezen? Lees nu hoe dat werkt.

Ieder mens zit anders in elkaar. Psycholoog Kolb stelde echter dat we onszelf kunnen indelen in grofweg vier groepen: de doener, de bezinner, de denker en de beslisser. Elk van deze karakters heeft een voorkeur voor een bepaalde leerstijl. De één leert bijvoorbeeld makkelijker door praktijkervaring op te doen, de ander leert juist beter vanuit de theorie. Lees hier tot welke groep ú behoort!
Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit

Vind de baan van je leven!

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:23

In de Volkskrant duikt van tijd tot tijd een rubriek op over mensen die halverwege hun werkzame leven het roer omgooien en iets totaal anders gaan doen. Bijvoorbeeld een groepsleider in de jeugdzorg die kok wordt. Of een topmanager die ervoor kiest om strandstoelen te verhuren. Of een verpleegkundige die een coachingsbureau start. Bij de meeste van deze loopbaanwisselingen gaat het bovendien om een switch van een loondienstbetrekking naar eigen ondernemerschap. Soms loopt zo'n ommezwaai uit op een mislukking, maar degenen die in hun nieuwe loopbaan slagen, blijken er stuk voor stuk zielsgelukkig van te zijn geworden.

En willen we dat niet allemaal? Zielsgelukkig zijn in ons werk, een takenpakket dat ons op het lijf geschreven is en altijd fluitend naar ons werk gaan?

Lees meer
Thema's: Persoonlijke effectiviteit