Nieuws

The show must go on!

Op Vrijdag, 28 December, 2018, 10:43

Het was een succes, de Masterclass Presenteren met Impact. Trainer Jaco Kirchjunger en presentator Humberto Tan haalden begin december vorig jaar alles uit de kast om deelnemers een inspirerende leerervaring te bieden. Een korte impressie.
Lees meer
Thema's: Blog , Communicatie

Black-out of overslaande stem? Dat kan anders...

Op Woensdag, 31 Januari, 2018, 19:40

Wie wel eens voor een groep mensen praat, herkent het. Je hebt je speech of pitch meerdere malen geoefend, hij zit ook echt in je hoofd, maar zodra je daar staat, krijg je de zenuwen. Je voelt je onzeker, bekeken. En die grap die voor de spiegel nog zo leuk leek, laat nu een stilte achter. Kan dat niet anders? Jazeker wel. Vijf tips voor overtuigende mondelinge presentaties, waar je zelf óók een goed gevoel aan overhoudt.  
Lees meer
Thema's: Communicatie

Tips voor schriftelijk communiceren

Op Woensdag, 24 Januari, 2018, 19:42

Of het nu gaat om een e-mail, een verslag of rapport, het schrijven van een zakelijke tekst kan een behoorlijke klus zijn. Dat heeft natuurlijk te maken met de inhoud, maar vooral met de vorm. Een zakelijke tekst wordt algauw te zakelijk. Te officieel, te technisch, te uitgebreid. Saai dus. En daar zit niemand op de wachten. Lees onze 5 tips voor zakelijke teksten die wél soepel weg lezen.  
Lees meer
Thema's: Communicatie

Over de streep nu ook in het bedrijfsleven

Op Vrijdag, 21 November, 2014, 11:10

Klantcase
Wie kent hem niet van de televisie, Arie Boomsma. Hij presenteert het programma Over de streep, gebaseerd op het Amerikaanse concept Challenge Day, waarbij op middelbare scholen communicatie tussen leerlingen op gang wordt gebracht aan de hand van een aantal stellingen. Mensen stappen letterlijk over de streep in reactie op stellingen als: 'Stap over de streep als je vaak gepest wordt op school' of 'Stap over de streep als jij je vaak eenzaam voelt op school'. Dit levert veel emotie en inzichten op, waardoor mensen beter met elkaar in gesprek komen. Het is inmiddels een beproefd concept, dat zich in een aangepaste vorm ook prima leent om in het bedrijfsleven toe te passen. Onlangs deed Boertien Vergouwen Overduin dit bij een grote supermarktketen, met groot succes! Hoe werd dit succes gerealiseerd?
Lees meer
Thema's: Communicatie

Voor de troepen uit

Op Dinsdag, 21 Oktober, 2014, 11:12

Lees meer
Thema's: Communicatie

'Katchy' feedback geven

Op Dinsdag, 21 Oktober, 2014, 11:09

Bij Boertien Vergouwen Overduin krijgen we regelmatig vragen over teambuilding, vergadertechnieken of het begeleiden van een MT. In deze situaties komen regelmatig dilemma’s in de communicatie aan bod, waarbij het in de kern vaak draait om maar één ding: we durven elkaar niet echt feedback te geven! In veel gevallen zijn we te lief voor elkaar. We draaien dan te veel om de hete brij heen. Of we zijn juist weer te confronterend, waardoor er vervolgens een week helemaal niet meer gecommuniceerd wordt. Ook gebeurt het vaak dat dingen worden uitgesproken naar elkaar, maar dat het de volgende dag op de werkvloer meteen weer misgaat.

Sinds kort maakt Boertien Vergouwen Overduin gebruik van de feedback-app 'Katch', waarmee mensen het geleerde direct op een speelse manier leren toepassen; op hun eigen werkplek, in hun eigen tijd, op de cruciale momenten. Wat is 'Katch' nu eigenlijk en hoe pas je dit effectief toe?
Lees meer
Thema's: Communicatie

7 tips voor klantgericht schrijven

Op Vrijdag, 30 Mei, 2014, 08:46

Met deze 7 schrijftips schrijft u die klantgerichte brief of mail in een handomdraai!
Lees meer
Thema's: Communicatie

10 communicatietips voor de werkvloer

Op Woensdag, 28 Mei, 2014, 08:42

Zo lopen uw gesprekken vloeiender en zijn ze effectiever!

Iedereen kent het belang van effectieve en heldere communicatie. Maar wat zijn nu de belangrijkste factoren? Hieronder 10 tips om gesprekken op de werkvloer vloeiender en effectiever te laten verlopen.

Lees meer
Thema's: Communicatie

Spreek Begrijpelijk! Spreken op B1 Niveau

Op Vrijdag, 23 Mei, 2014, 10:33

Communicatie die geen rekening houdt met de ontvanger, zorgt voor veel leed, onbegrip en misverstanden.
Lees meer
Thema's: Communicatie

Landgenoten! Ofwel: hoe schrijft u een goede toespraak?

Op Donderdag, 24 April, 2014, 12:25

De nieuwe Koning Willem-Alexander kan morgen, tijdens zijn inhuldigingstoespraak, een miljoenenpubliek verwachten. Vandaar dat het schrijven ervan al maanden geleden is begonnen. Hoogstwaarschijnlijk zult u met een dergelijke omvang toehoorders weinig te maken krijgen. Toch is het belangrijk u te realiseren dat u met een goed geschreven speech meer succes oogst, dan wanneer u 'maar wat op papier zet'.
Lees meer
Thema's: Communicatie

Is schrijven jouw grote sollicitatiebarrière?

Op Donderdag, 24 April, 2014, 12:20

Alle ins en outs van de onweerstaanbare sollicitatiebrief

Solliciteren. Alles is voorbereid. Je hebt een leuke functie gevonden. Het profiel ligt voor je neus. Je hebt de functie-eisen onderstreept en ernaast ligt een lijstje met argumenten waarom deze baan toch zo goed bij jou past. Niks staat je meer in de weg en met een diepe zucht klik je je tekstverwerker open. Wat je ook gaat schrijven, vanaf dit moment zijn het de backspace- en deleteknop die het vaakst aangeraakt worden. Waarschijnlijk sta je over een uurtje gedesillusioneerd tegen jezelf te schelden onder het genot van een zesde kop koffie. Waarom lukt dit toch niet!?
Lees meer
Thema's: Communicatie

Zorg ervoor dat jouw voicemail voor jou werkt

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:34

Iedereen worstelt ermee, dus: wat je echt moet weten over voicemails.

‘Hallo, welkom in de voicemailbox van Jan Verburgt.' De opgewekte stem van de trainer commercie en klantgerichtheid geeft me een enthousiast duwtje in de goede richting. Zestig procent van alle zakelijke telefoontjes belandt in de voicemailbox, las ik net en daarom lijkt het me ruimschoots tijd voor een expertoordeel. Dat is zo'n beetje wat ik na de piep bij Jan inspreek en een uur later kan ik mijn eerste vraag stellen.
 
Lees meer
Thema's: Communicatie

De financiële rapportage: nu nog smeuïger!

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:32

Waarom zijn financiële rapportages bijna altijd saai? Mariët Hermans geeft in haar blog praktische ''opleuk'' tips

Als een financieel professional dagdroomt over wat hij leuk vindt aan zijn werk, verschijnt zelden de financiële rapportage voor zijn ogen. Het invoeren van de cijfers heeft nog wel z'n charme, maar helaas moet er ook tekst in het rapport. Na een paar minuten schrijven, staat er: Er is in het eerste kwartaal een omzet gerealiseerd van... Dit is 10% boven budget. Dit is het resultaat van... Grote kans dat ook je lezers een geeuw moeten onderdrukken bij dit soort zinnen. Kan het niet wat boeiender?
Lees meer
Thema's: Communicatie

In vrijwel alle trainingen die timemanagement als onderwerp hebben, zitten tips om handig je mailbox te gebruiken. Je leert hoe je in je e-mailprogramma mappen aanmaakt, hoe je categorieën rubriceert

Op Donderdag, 24 April, 2014, 11:14

In vrijwel alle trainingen die timemanagement als onderwerp hebben, zitten tips om handig je mailbox te gebruiken. Je leert hoe je in je e-mailprogramma mappen aanmaakt, hoe je categorieën rubriceert en hoe je een takenoverzicht maakt, helemaal toegesneden op jou en je werk. Een van de handige tips is dat je een map aanmaakt waarin alle mailtjes die aan jou ge-cc’t zijn, automatisch worden opgeslagen; je krijgt ze dan niet in je inbox en dat kan een hoop leeswerk schelen. Maar hoe kun je bij je eigen uitgaande mail effectief omgaan met cc- en bcc-gebruik?
Lees meer
Thema's: Communicatie

Bondig schrijven doet u zo!

Op Donderdag, 24 April, 2014, 10:55

Schrijven is schrappen. Wie kent niet dit bekende citaat dat zo puntig wijst op het belang van bondig schrijven. Niets fijner dan een tekst lezen waarin elk woord ertoe doet. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doet u dat dan? Hoe komt u tot een kernachtige tekst? 6 uitgangspunten die u verder helpen:
Lees meer
Thema's: Communicatie